Turkije stelt luchtruim open voor VS

De Turkse volksvertegenwoordiging heeft donderdag ingestemd het het voorstel het luchtruim te openen voor Amerikaanse vliegtuigen en die van hun bondgenoten....

ReutersAFP en AP

Het was donderdagavond onduidelijk of Turkije zijn in het gebied aanwezige troepenmacht direct zal versterken. Ankara heeft al maanden enkele duizenden militairen in Noord-Irak.

Als reden wordt opgegeven dat een omvangrijke militaire aanwezigheid nodig is om de verwachte grote vluchtelingenstroom in toom te houden. De Turken vrezen een herhaling van 1991 toen Iraakse Koerden massaal de grens overstaken uit angst voor Saddam Hussein.

Tegelijkertijd geeft een militaire presentie de Turken ook de kans snel in te grijpen indien Koerdische leiders het wagen een onafhankelijk Koerdistan uit te roepen. Dat is voor Turkije reden tot oorlog. Volgens waarnemers zit die vrees zo diep dat de Turken zich niets zullen aantrekken van een Amerikaanse afkeuring.

Washington is diep ongelukkig met de Turkse houding. 'Wij zijn tegen elke eenzijdige Turkse militaire actie in Noord-Irak', zei woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Dat hebben wij duidelijk laten weten.'

Het voorstel om het luchtruim te openen voor de Amerikanen werd aangenomen met 332 tegen 202 stemmen. Negentig partijgenoten van premier Tayyip Erdogan stemden tegen de resolutie, ofschoon deze hen van te voren stevig onder druk had gezet.

Erdogan verklaarde na de stemming het belangrijk te vinden dat de eenheid in zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingpartij (AKP) niet is verbroken. 'Moge dit goed zijn voor land en volk.'

Turkse functionarissen suggereren dat er toch verder wordt onderhandeld met de VS over de komst van grondtroepen.

Ankara krijgt geen dollar compensatie voor het gebruik van het luchtruim. De VS wilden wel grif betalen voor de legering van grondttroepen in Turkije.

De resolutie maakt ook duidelijk dat de Amerikanen geen toestemming hebben gekregen de grote vliegbasis Incirlik bij de zuidelijke stad Adana te mogen gebruiken voor gevechtsvluchten. Britten en Amerikanen houden sinds 1991 vanaf deze basis de noordelijke no-flyzone in Irak in de gaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden