Turkije sluit tientallen dagbladen, radiostations en televisiekanalen

De Turkse autoriteiten gaan onverstoorbaar door met de golf van ontslagen en arrestaties. Nadat woensdagochtend arrestatiebevelen voor 47 journalisten werden uitgevaardigd, sluiten nu drie nieuwsdiensten, 16 televisiekanalen, 23 radiostations en 45 dagbladen. Ook zijn ruim 1.600 soldaten en officieren ontslagen. Dat meldde CNN Turk woensdagavond.

Turkse journalisten protesteerden al voor de coup tegen arrestaties van hun collega's Beeld afp
Turkse journalisten protesteerden al voor de coup tegen arrestaties van hun collega'sBeeld afp

Turkije houdt meer dan 15 duizend mensen vast na de mislukte staatsgreep van 15 juli, onder wie 10 duizend soldaten. Ruim 8 duizend van hen zijn formeel gearresteerd en zijn in afwachting van een proces. Onder de noodtoestand kunnen mensen dertig dagen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid. Woendag werden 1684 militairen ontslagen, onder wie 149 generaals en admiraals. Dat is ongeveer 40 procent van bevelhebbers met de hoogste rang die er voor de mislukte staatsgreep waren.

De 47 journalisten die gearresteerd worden zijn medewerkers van de eerder dit jaar opgedoekte krant Zaman. Eerder deze week werden al arrestatiebevelen voor 42 journalisten uitgevaardigd. In maart dit jaar werd Zaman door de Turkse regering onder curatele gesteld, het was de laatste regeringskritische krant van het land. De krant komt voort uit de Gülen-beweging die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep.

'De aanklagers zijn niet geïnteresseerd in wat de individuele columnisten hebben geschreven of gezegd. Op dit moment gaat het erom dat de prominente medewerkers van Zaman waarschijnlijk kennis over het Gülen-netwerk hebben en daarom het onderzoek naar de coup kunnen bevorderen', aldus een anonieme regeringsmedewerker tegen persbureau Reuters.

Van de 42 journalisten waarvoor eerder deze week arrestatiebevelen werden uitgeschreven zijn er inmiddels zestien verhoord.

Turkse arrestanten Beeld epa
Turkse arrestantenBeeld epa

Militaire details

Ook werden vandaag meer details bekend over de mislukte coup. Volgens CNN Turk hangen 8.651 defensiemedewerkers de Gülen-beweging aan. Dat zou zo'n 1,5 procent van het leger zijn. Tijdens de staatsgreep maakten de coupplegers gebruik van 35 vliegtuigen, 37 helikopters, 246 pantserwagens, 74 tanks en drie schepen.

Sinds de mislukte staatsgreep hebben de Turkse autoriteiten al meer dan 60 duizend militairen, politiefunctionarissen, rechters, onderwijzers en ambtenaren geschorst, ontslagen of gevangen gezet.

Lees ook

Er lijkt geen eind te komen aan de arrestaties van mogelijke tegenstanders van de Turkse president Erdogan. In binnen- en buitenland groeit de onrust daarover.

Een machtsgreep via Whatsapp: zo gingen de coupplegers te werk (+).


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden