nieuwsturkije

Turkije slaat alarm: huwelijksfeesten alleen nog maar in het klein

Huwelijksfeesten in Turkije worden met ingang van vrijdag sterk beknot. Ze mogen niet langer dan een uur duren, dansen is verboden, er wordt geen drank en voedsel geserveerd, kinderen en ouderen zijn niet welkom. In veel steden moeten de feesten buiten plaatsvinden.

Een bruiloft in Istanbul voor de Hagia Sophia.Beeld Getty Images

Dit is een van de maatregelen van de Turkse regering om de alarmerende toename van het aantal corongevallen te keren. Turkije gaat door ‘de tweede piek van de eerste golf’, volgens minister van Gezondheid Fahrettin Koca. Het aantal dagelijkse coronadoden heeft het niveau van half mei weer bereikt.

Uitbundige huwelijken zijn een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Er wordt jaren gespaard om zoveel mogelijk mensen te kunnen uitnodigen op een extravagant feest, waar royaal eten en drank staat uitgestald op grote tafels. Huwelijksfeesten kunnen dagen duren, in vroeger tijden alles bij elkaar zelfs veertig dagen.

Volgens minister Koca is het op cruciale momenten niet naleven van de coronaregels door steeds meer mensen de oorzaak van de stijging. ‘De onachtzaamheid op huwelijksfeesten, markten en religieuze feestdagen heeft ons op dit punt gebracht’, zei hij. ‘Het virus verspreidt zich elke dag verder. Het aantal positieve tests neemt elke dag toe, het aantal nieuwe patiënten daalt niet.’

Ankara

Zorgen baart vooral de toename in Ankara. In de hoofdstad neemt het aantal coronagevallen inmiddels twee keer zo snel toe als in Istanbul, Turkijes grootste stad. Voorheen was Istanbul het epicentrum van de epidemie. De burgemeesters van Istanbul en Akara, allebei lid van oppositiepartij CHP, beschuldigden de regering er vorige week van de ware omvang van de epidemie te verdoezelen.

De Turkse artsenorganisatie TTB, die al vanaf het begin zeer kritisch is over het coronabeleid van de regering, zei vorige maand dat het aantal actieve besmettingen in Turkije tien keer zo hoog is als uit de officiële cijfers blijkt.

Het aantal coronatests in Turkije moet volgens wetenschappelijk adviseurs van de regering sterk worden uitgebreid. Microbioloog Serap Simsek, lid van het Turkse OMT, sprak dinsdag in de krant Hürriyet haar zorgen uit over de testcapaciteit. Die moet volgens haar worden opgevoerd. Het ministerie van Gezondheid, zei ze, wordt bekritiseerd omdat mensen die in contact zijn geweest met covidpatiënten niet worden getest.

Op zich heeft Turkije een ‘enorme capaciteit’, zegt Önder Ergönül, hoogleraar microbiologie aan de Koç Universiteit in Istanbul en hoofd opleidingen van het Europees instituut voor infectieziekten Escmid tegen de Volkskrant. Die vaststelling gaat echter uit van het standaardbeleid dat geldt voor staatsziekenhuizen: alleen mensen met symptomen testen.

Turkije begon in maart met 20 duizend tests per week, voerde dat razendsnel op en exporteerde op een gegeven moment zelfs testkits naar het buitenland. Daarmee klopte de regering zichzelf uitbundig op de borst, maar die zelfvoldane dagen zijn ruimschoots over.

In Turkije worden dagelijks ruim 50 duizend tests uitgevoerd. Afhankelijk van behoefte en beschikbaarheid kan dat oplopen tot tegen de 100 duizend. Er wordt wel ruimer getest dan alleen mensen met symptomen, maar dat hangt af van lokale initiatieven. Zo staat het de (vele) privéziekenhuizen vrij te testen wie ze willen. ‘Dat hangt af van hun eigen beleid en hun capaciteit’, zegt Ergönül. ‘Ook sommige bedrijven laten hun personeel screenen. Maar dat gebeurt niet systematisch in het hele land.’

Een bijzonder ‘lokaal initiatief’ – maar gestimuleerd door het ministerie van Toerisme – is het testen van buitenlandse toeristen in Antalya aan de zuidkust, het belangrijkste toeristenoord van Turkije. De regering is erop gebrand het toerisme uit het dal te trekken.

Sinds 1 juli hebben ruim 65 duizend toeristen een test ondergaan, veelal op het vliegveld van Antalya. Landen als Duitsland eisen van uit Turkije terugkerende toeristen dat ze getest zijn.

Wie zich in Nederland wil laten testen, moet in de meeste gevallen symptomen hebben die op een coronabesmetting duiden. Dat is in veel landen totaal anders. Zo verhoudt de Nederlandse testaanpak zich tot die in de rest van de wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden