Turkije publiceert lijst met 'Gülen-organisaties' in Nederland

Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft maandag een lijst met Nederlandse organisaties gepubliceerd die gelieerd zouden zijn aan de omstreden prediker Fethullah Gülen. Op de lijst staan ook enkele vermeende kopstukken van de Gülenbeweging in Nederland.

Leerlingen beginnen na hun vakantie aan hun eerste schooldag op het Cosmicus College. De stichting Cosmicus is volgens Turkije gelinkt aan de Gulen-beweging. Beeld anp
Leerlingen beginnen na hun vakantie aan hun eerste schooldag op het Cosmicus College. De stichting Cosmicus is volgens Turkije gelinkt aan de Gulen-beweging.Beeld anp

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Turkse staatsorganisatie zo'n lijst met Nederlandse instellingen verspreidt. Eerder circuleerden op de sociale media wel lijsten met ondernemingen en onderwijsinstellingen die Turkse Nederlanders zouden moeten boycotten, omdat deze banden zouden hebben met Gülen. De herkomst van die lijsten is onduidelijk.

De publicatie van de lijst lijkt een grove schoffering van het Nederlandse kabinet door de Turkse autoriteiten. Premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken deden de afgelopen dagen verwoede pogingen om Turkije ertoe te bewegen om het vuurtje tussen Turkse Nederlanders niet verder op te stoken. De lijst zal spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap juist opvoeren. Daarmee is de diplomatieke missie om de Turken in te dammen vooralsnog mislukt.

Op de lijst van persbureau AA staan onder meer de krant Zaman Vandaag en scholen als het Cosmicus College en basisschool Witte Tulp, die de afgelopen weken al met Gülen geassocieerd werden. Daarnaast noemt AA instellingen die niet op de eerder in Nederland verspreide boycotlijst voorkwamen, zoals regionale ondernemingsverenigingen en culturele verenigingen en stichtingen. Wat de criteria waren om deze organisaties op de lijst te zetten, is onbekend.

Reportage

Een rustige eerste schooldag (+) op de zogenoemde 'Gülenscholen'.

AA schrijft dat deze organisaties banden hebben met de Gülenbeweging, die in de berichtgeving consequent FETÖ wordt genoemd. Dat is een afkorting voor: 'Fethullahistische Terroristische Organisatie'. De Turkse president Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup enkele maanden geleden. Erdogan beschouwt hem en zijn aanhangers overal ter wereld als terroristen. AA verspreidde eerder al lijsten van onder meer Britse, Duitse en Belgische mensen en organisaties die banden met Gülen zouden onderhouden.

Kabinet: Turkse inmenging hier is onacceptabel

De Nederlandse overheid duldt geen Turkse bemoeienis in de Nederlandse samenleving. 'De boodschap is en blijft: geen inmenging van de Turkse politiek in Nederland', zei minister Bert Koenders.

Ongewenste Turkse inmenging

Zaterdag belde premier Rutte nog met Erdogan over de ongewenste Turkse inmenging in de Nederlandse samenleving. Hij verwees onder meer naar de Turkse consul-generaal in Rotterdam die in juli aan een aantal burgmeesters schreef hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

Gisteren was het Koenders die in Ankara nog eens aan zijn ambtgenoot Cavusoglu duidelijk maakte dat Nederland geen Turkse bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden tolereert. 'Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel', zei Koenders na afloop van zijn gesprek.

Cavusoglu reageerde als een wesp gestoken en zei dat Nederland 'met twee maten meet'. Als het buitenland Turkije de les leest over democratie en de rechtsstaat wordt dit volgens Cavusoglu niet gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, terwijl dit wel zo wordt gezien als Turkije zijn mening geeft over Turken in het buitenland.

Bij de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp, een vermeende 'Gülen-bassischool', zijn minstens 80 scholieren van school gehaald. Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant
Bij de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp, een vermeende 'Gülen-bassischool', zijn minstens 80 scholieren van school gehaald.Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant

Lees ook

De Franse en Belgische editie van de Turkse 'Gülenkrant' Zaman stoppen per direct vanwege honderden (doods)bedreigingen die zij ontvingen na de mislukte staatsgreep in Turkije.

Reactie Zaman Vandaag

Hakan Büyük van het Turks-Nederlandse medium Zaman Vandaag ontkent dinsdag tegenover het ANP dat zijn krant Gülenistisch is. 'De krant is weliswaar opgericht door Gülen-sympathisanten, maar wij zijn geen Gülenisten, wij zijn journalisten.' Volgens Büyük is de Gülen-lijst duidelijk een geval van propaganda. 'We zijn niet anti-islam en niet anti-Turkije en we zijn niet pro-PKK. We zijn kritisch ten opzichte van de Turkse regering en ten opzichte van president Erdogan, maar dat betekent niet dat we tegen Turkije zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden