Turkije pakt zakenfamilie Uzan aan

De Turkse justitie heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twaalf leden van de zakenfamilie Uzan. Het prominentste lid, de mediamagnaat en politicus Cem Uzan, blijft vooralsnog buiten schot....

Het afgelopen weekeinde werden in zes woningen van de familie huiszoekingen gedaan. Een aantal familieleden heeft een verbod gekregen om het land te verlaten.

De familie wordt onder andere verdacht van het witwassen van geld via hun familiebank, de Imar Bankasi. Begin juli werd de bank onder curatele gesteld omdat de bank de 'financiële stabiliteit van Turkije bedreigde'. Dat gebeurde ook met hun tweede bank, de Ada Bankasi.

De Uzans ontkennen alle beschuldigingen. Een woordvoerder verklaarde dat de Imar Bankasi in de problemen is geraakt doordat de regering in juni beslag heeft gelegd op twee energiebedrijven van de Uzans. Deze waren grote cliënten van de bank. 'De regering weet heel goed dat een vertegenwoordiger van het toezichthoudend orgaan voor de bancaire sector al tweeënhalf jaar deel uitmaakt van de raad van bestuur.'

Het conglomeraat van de Uzans bestaat uit aannemingsmaatschappijen, marketingbedrijven, kranten, radio- en televisiestations, Turkijes op één na grootste telecommunicatiebedrijf Telsim en twee stroomfabrieken. Het werd in de jaren vijftig gesticht door Kemal Uzan, de zoon van een Bosnische landarbeider die na de Eerste Wereldoorlog naar Turkije trok.

Kemal vergaarde zijn rijkdom aanvankelijk in de bouwsector, waar hij gebruik maakte van zijn goede contacten met de Turkse premier en latere president Turgut Özal. Deze gaf in de jaren zeventig de eerste aanzet tot liberalisering van de economie en daar profiteerde Uzan sterk van.

Later breidde het concern uit met een mediapoot: de Star-groep werd door Kemals zoon Cem opgericht in samenwerking met Özals zoon Ahmet. De groep bezit drie populaire televisiestations: Star, Star 2 en Kanal 6, en het grootste boulevardblad van het land Star.

De 42-jarige Cem Uzan besloot vorig jaar de politiek in te gaan. Hij wist met zijn rechts-nationalistische Genç Partisi (Jeugdpartij) bij parlementsverkiezingen van november net niet de kiesdrempel te halen. Maar volgens opiniepeilers zou hij nu tegen de 17 procent van de stemmen halen.

Cem Uzan verkeert op voet van oorlog met premier Tayyip Erdogan. Nadat beslag was gelegd op de energiebedrijven van Uzan, maakte Cem de premier tijdens een toespraak in Bursa uit voor 'ongelovige'. De speech werd uitgezonden door alle tv-zenders van de familie en kwam Cem niet alleen te staan op een proces wegens smaad, maar ook een aanklacht wegens 'belediging van de regering'. Bovendien kreeg Star TV een tijdelijk uitzendverbod.

Het concern heeft nog meer problemen. In de Verenigde Staten is het verwikkeld in een juridische strijd met de mobieltjesfabrikanten Motorola en Nokia. Deze hebben bijna drie miljard dollar geleend aan Uzans mobiele belbedrijf Telsim. Nokia en Motorola stellen dat Uzan het geld onder valse voorwendselen heeft losgekregen. De broers Cem en Hakan traden vorige week uit het bestuur van Telsim om het bedrijf te beschermen tegen 'de politieke vendetta van de regering'.

Hakan verklaarde vorige week dat de Turkse regering het systematisch heeft gemunt op het bedrijf omdat de regerende AK-partij van premier Erdogan een gevaarlijke rivaal ziet in Cem Uzan. Hij kondigde aan naar het Europese Hof van Justitie te stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden