Nieuws

Turkije pakt verdachten op na mogelijke dreiging IS bij Nederlands consulaat in Istanbul

Het Nederlandse consulaat in Istanbul was mogelijk het doelwit van een aanslag door Islamitische Staat. Aanleiding zou het verscheuren van een Koran in Nederland door aanhangers van extreemrechts zijn geweest. Ook het Zweedse consulaat was een potentieel doelwit.

Rob Vreeken
Het Nederlandse consulaat in Istanbul werd vorige week omwille van de veiligheid voor onbepaalde tijd gesloten. Beeld Getty Images
Het Nederlandse consulaat in Istanbul werd vorige week omwille van de veiligheid voor onbepaalde tijd gesloten.Beeld Getty Images

De Turkse politie heeft vijftien mensen gearresteerd die mogelijk aanslagen wilden plegen of voorbereiden op de consulaten van Nederland en Zweden in Istanbul, zo meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Ook kerken en synagogen waren potentiële doelwitten. De vijftien zouden banden hebben met de terreurgroep IS-Khorasan Provincie, een tak van Islamitische Staat die vooral actief is in Zuid- en Centraal-Azië. Het is volgens de Turkse inlichtingendienst Mit niet zeker of er concrete plannen waren.

Zweden en Nederland zijn het doelwit van protesten in de islamitische wereld nadat extreemrechtse figuren in beide landen de Koran hadden ontheiligd. In Stockholm werd twee weken geleden een boek verbrand voor de ambassade van Turkije. Bij de Turkse ambassade in Den Haag werd een Koran verscheurd.

Consulaten gesloten

Negen westerse landen, waaronder Nederland, Zweden en de Verenigde Staten, hebben vorige week hun consulaten in Istanbul voor onbepaalde tijd gesloten, met het oog op de veiligheid. Waar de dreiging precies uit bestond werd niet meegedeeld. ‘Vanwege mogelijke protesten in de omgeving van het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul en een verhoogde dreiging tegen westerse doelen, is het consulaat met ingang van 30 januari tijdelijk gesloten voor bezoekers’, aldus de website van het consulaat.

Het besluit wekte de verontwaardiging van de Turkse regering. Die betichtte de negen landen van stemmingmakerij tegen Turkije. Een verband werd gesuggereerd met de verkiezingen in Turkije, waarschijnlijk in mei. Sluiting van de consulaten zou de indruk moeten wekken dat de regering van president Erdogan de zaken niet onder controle heeft.

Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu beschuldigde de westerse landen vrijdag op een persconferentie van ‘psychologische oorlogsvoering’. Volgens hem is het waarschijnlijk de bedoeling het Turkse toerisme, dat net weer is opgekrabbeld, te schaden.

Ambassadeurs op matje

Donderdag werden de negen ambassadeurs in Ankara op het matje geroepen. Van hen werd geëist dat ze de informatie over de bedreigingen van de veiligheid zouden delen met Turkije. Niet duidelijk is of er verband bestaat tussen de arrestaties dit weekend en het besluit tot tijdelijke sluiting van de diplomatieke gebouwen.

De consulaten van Nederland en Zweden liggen op 200 meter afstand van elkaar aan Istiklal, de drukste winkelstraat van Istanbul. In november werd daar een bomaanslag gepleegd die aan zes mensen het leven kostte. De Turkse regering gaf de Koerdische PKK de schuld. Waarnemers twijfelden daaraan en opperden dat moslimextremisten mogelijk achter de aanslag zaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden