Turkije ontvangt minister De Grave koel vanwege PKK

Turkije eist een verbod op alle activiteiten van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in Nederland. Minister van Defensie De Grave kreeg dit dinsdag in krachtige bewoordingen te horen van de Turkse vice-premier Yilmaz....

Van onze verslaggever Theo Koelé

De Grave, verrast door de ingelaste ontmoeting met Yilmaz tijdens een kort bezoek aan Ankara, zei dat er 'stevige taal' gesproken was. Hij heeft geprobeerd de Turken uit te leggen dat Nederland krachtens de grondwet de PKK niet in de ban kan doen.

De EU heeft een lijst van verboden terroristische organisaties gemaakt waarop de PKK door toedoen van Nederland ontbreekt.

Een topfunctionaris van het Turkse ministerie van Defensie hekelde gisteren de Nederlandse tolerantie jegens de PKK waartegen zijn land een bloedige strijd voert.

De Turken gaven al bij aankomst van De Grave blijk van hun irritatie. Anders dan gebruikelijk was er maandagavond laat op het vliegveld van Ankara geen enkele Turkse functionaris aanwezig om de minister te verwelkomen. De Grave op zijn beurt maakte geen geheim van zijn ergernis.

Hij was naar Ankara gereisd om te spreken over de veiligheidsmacht ISAF in Afghanistan, waaraan ruim tweehonderd Nederlandse militairen deelnemen. Turkije is het enige land dat het bevel wil overnemen van de Britten. De Turken hebben echter nog geen definitief besluit genomen, aldus De Grave.

Behalve de Turken verlangen ook de Amerikanen dat Nederland de PKK niet langer duldt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden