Turkije ontslaat 6.500 medewerkers ministerie Onderwijs

Ongeveer 6.500 medewerkers van het Turkse ministerie van Onderwijs zijn ontslagen. Dat heeft een Turkse regeringsbron gezegd tegenover persbureau Reuters. Daarnaast worden 626 onderwijsinstellingen gesloten.

Redactie
Ambtenaren, leraren en oppositieleden demonstreren bij het ministerie van Onderwijs in Ankara. Beeld afp
Ambtenaren, leraren en oppositieleden demonstreren bij het ministerie van Onderwijs in Ankara.Beeld afp

De Turkse regering is al dagenlang bezig flink de bezem te halen door het Turkse onderwijsstelsel, in een reactie op de mislukte militaire coup van afgelopen vrijdag. Woensdagochtend verbood de Turkse Onderwijsbond alle Turkse universitair docenten tot nader order om naar het buitenland te reizen. Ook werden vier rectoren uit hun functie ontheven. De onderwijsinstituten die worden gesloten, zijn voornamelijk privéinstellingen.

Eerder eiste de Onderwijsbond het ontslag van 1.577 hoogleraren, verspreid over univerisiteiten in het hele land. Dinsdag had het Turkse ministerie van Onderwijs al de werkvergunningen van 21 duizend leerkrachten die in het privéonderwijs werkzaam zijn ingetrokken om opnieuw te worden beoordeeld.

Ontslagen

Turkije heeft inmiddels al meer dan 50 duizend militairen, overheidsambtenaren, politiefunctionarissen en rechters ontslagen in reactie op de couppoging. Woensdag werden 99 generaals formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie van Ankara ontsloeg woensdag 900 agenten omdat ze connecties zouden hebben met vermeende coupplegers. Het Turkse ministerie van Defensie doet onderzoek naar alle militaire rechters in het land en heeft er inmiddels 262 ontslagen, aldus de zender NTV woensdag. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft zijn zorgen uitgesproken over het grote aantal arrestaties.

In Istanbul wordt een hotel gesloopt dat zou hebben gefungeerd als ontmoetingsplek van aanhangers van Fethullah Gülen. Deze in de VS woonachtige moslimgeestelijke wordt door de Turkse overheid verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep. Het hotel zou in 1992 in strijd met de bestaande bouwwetten zijn gebouwd. Sinds 1993 krijgt het hotel al boetes en sloopverordeningen binnen.

De Turkse president Edogan is woensdagmiddag met zijn nationale veiligheidsraad bijeengekomen. Waarover de veiligheidsraad precies heeft overlegd, is geheim gehouden. De aanwezige bewindslieden kregen pas vlak van tevoren te horen waar het overleg over zou gaan.

Lees ook

De website van Wikileaks is dinsdagavond in Turkije geblokkeerd nadat het bijna driehonderdduizend gelekte e-mails had gepubliceerd van president Erdogans AK-partij.

De mislukte militaire staatsgreep heeft een enorme golf van zuiveringen tot gevolg. President Erdogan noemde de coupplegers en de aanhangers van Gülen een 'virus' en een 'kankergezwel' dat voor eens en voor altijd moet worden uitgeroeid.

Wie is Gülen, de plaaggeest en voormalige bondgenoot van Erdogan? Een profiel. (+)

De Turkse president Erdogan zit woensdag de nationale veiligheidsraad voor. Beeld ap
De Turkse president Erdogan zit woensdag de nationale veiligheidsraad voor.Beeld ap

België en Rusland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in België heeft woensdag de Turkse ambassadeur op het matje geroepen, omdat diens woordvoerder had gesuggereerd dat er banden zouden zijn tussen de Gülen-beweging en de Vlaamse overheid en diverse Vlaamse organisaties. Die uitspraken hadden de regering-Michel in verlegenheid gebracht.

Net als Nederland kent België een grote Turkse gemeenschap, waarbij er veel botsingen voorkomen tussenvoor- en tegenstanders van president Erdogan.

Ondertussen nemen luchtvaartmaatschappijen in Rusland maatregelen. Het Russische Aeroflot verkoopt Russen geen tickets meer voor vluchten naar de Turkse bestemmingen Istanbul en Antalya. De luchtvaartautoriteit Rosaviatsia heeft vluchten voor Russen verboden vanwege de couppoging.

De maatregel geldt niet voor buitenlanders, liet Aeroflot woensdag weten. Die kunnen overigens niet online een vlucht naar Turkije boeken. De vliegtuigen van Aeroflot mogen wel Russen die al in Turkije zijn mee terug naar Rusland nemen.

Aanhangers van de Turkse president Erdogan in Istanbul. Beeld reuters
Aanhangers van de Turkse president Erdogan in Istanbul.Beeld reuters

Kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft woensdag de kredietwaardigheid van Turkije verlaagd. Door de mislukte couppoging vorige week is volgens het bureau een verscherpte tegenstelling in het politieke landschap ontstaan. Dat heeft ook gevolgen voor het financiële systeem van het land.

Volgens S&P staat Turkije een periode van 'verhoogde onvoorspelbaarheid' te wachten. Daardoor zullen buitenlandse investeerders wel twee keer nadenken alvorens geld in de Turkse economie te pompen. Het land is echter sterk afhankelijk van de instroom van buitenlands kapitaal onder meer voor de financiering van het tekort op de lopende rekening.

Volgens S&P zullen beleidsmakers in Turkije zich de komende tijd inspannen om het land minder afhankelijk te laten zijn van externe financiers.

Betogers tegen de militaire coup in Istanbul Beeld photo_news
Betogers tegen de militaire coup in IstanbulBeeld photo_news

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden