Turkije ontkent troepenactiviteit in Syrië

De Turkse minister van Defensie ontkent berichten dat Turkse soldaten actief zijn op grondgebied van buurland Syrië. Ankara is ook niet van plan troepen naar Syrië te sturen, zei Ismet Yilmaz tegen het staatspersbureau Anadolu.

Turkse legervoertuigen in Nusaybin dit weekend, vlakbij de grens met Syrië. Beeld ap

Volgens de Syrische regering waren er Turkse soldaten onder de troepen die zaterdag het land binnentrokken in pick-ups met machinegeweren om Syrische rebellen te bevoorraden die vechten rond Damascus. Het Syrische regime maakte daar melding van in een brief aan de VN Veiligheidsraad; Yilmaz ontkende tegenover een Turkse parlementscommissie.

Turkije valt Koerdische stellingen aan

Het hele weekeinde viel Turkije ook in Syrië stellingen van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) aan, een groepering die volgens Ankara is gelieerd aan de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Turkije wil dat de YPG de terreinwinst opgeeft die het de afgelopen dagen in de provincie Aleppo heeft geboekt.

'Wij zullen tegen iedere stap optreden', zei premier Davutoglu zaterdag voor de staatsomroep TRT Haber. 'De YPG moet zich onmiddellijk uit Azaz en omgeving terugtrekken en er niet meer in de buurt komen.'

De YPG verwerpt de Turkse eis. Saleh Muslim, een van de voormannen van de Koerdische militie, wees er zondag op dat zijn strijders de luchtmachtbasis Menagh samen met Arabische en Turkmeense bondgenoten hebben veroverd op het extremistische al-Nusra Front. Hij hekelde de Turkse bombardementen op de basis en waarschuwde dat de Turken bij verdere interventie in Syrië 'het gehele Syrische volk op hun weg zullen vinden'.

Nusaybin, Turkije, waar Turkse troepen vechten met militanten die aan de Koerdische afscheidingsbeweging PKK worden gelinkt. Beeld ap
Syrische vluchtelingen in een kamp in Syrië, net over de grens met Turkije. Beeld afp

Russische hulp aan Koerden

De Koerdische strijders kregen steun van Russische bommenwerpers. Met de steun voor de Koerden wil Moskou Turkije straffen voor het neerschieten van een Russische gevechtsvliegtuig, eind vorig jaar. Rusland hoopt ook dat de Koerdische strijders een deel van de Turkse grens afsluiten, zodat het voor de andere rebellengroepen moeilijker wordt wapens en strijders aan te voeren.

Russische gevechtsvliegtuigen gingen ook door met hun bombardementen bij Aleppo, een stad in het noorden van Syrië die gedeeltelijk in handen is van de rebellen. Onder dekking van de Russische luchtmacht proberen troepen van de Syrische president Assad de stad in de tang te nemen. Het verlies van Aleppo zou de zwaarste slag betekenen voor de rebellen sinds het begin van de burgeroorlog, vijf jaar geleden.

De Syrische regering beschouwt de Turkse beschietingen als rechtstreekse hulp aan terroristen, berichtte de Syrische staatstelevisie zondag. Zij heeft in een brief aan de Verenigde Naties haar beklag gedaan over de 'opzichtige bemoeienis' van Ankara met Syrische aangelegenheden.

Lees ook: Is er een nieuwe Koude Oorlog in aantocht?

De Russen gaan hard de confrontatie aan met Europa en de VS over Syrië en Oekraïne, op de veiligheids-conferentie in München. Europa is intern verdeeld: Duitsland is geobsedeerd door vluchtelingen, Frankrijk door het terrorisme. (+)

Gevechtspauze

De Amerikaanse president Obama riep zijn Russische ambtgenoot Poetin zondag in een telefoongesprek op de bombardementen op de gematigde oppositie te staken. De voortdurende bombardementen ondermijnen de kans op een gevechtspauze waarover Rusland, de VS, Turkije en een aantal andere landen afgelopen vrijdag in München een akkoord bereikten. De gevechtspauze moet eind deze week ingaan, maar geen van de strijdende partijen maakt aanstalten om gehoor te geven aan de oproep.

Lees ook: Twijfel aan leidersrol VS

Onder leiding van de Verenigde Staten wordt het vandaag in München opnieuw geprobeerd: praten over een uitweg uit de Syrische crisis. Maar juist die - zelf gekozen - leidersrol van de Amerikanen wordt meer dan ooit in twijfel getrokken, terwijl praten vooralsnog nergens toe leidt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden