Turkije ontbiedt Duitse ambassadeur na erkenning Armeense genocide

De Turkse president Erdogan heeft de plaatsvervangende ambassadeur van Duitsland bij zich geroepen, nadat het Duitse parlement een resolutie heeft aangenomen waarmee het de Armeense genocide officieel erkent. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus sprak van een 'historische vergissing'.

Protesten in Berlijn tegen het aannemen van de resolutie.Beeld epa

De Turks-Duitse banden zijn ernstig beschadigd, zo verklaarde een woordvoerder van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan op televisie. Het ministerie van Buitenlandse zaken spreekt van 'onwetendheid en geen respect voor de wet'. Turkije heeft zijn ambassadeur in Berlijn teruggeroepen voor overleg.

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim heeft 'de racistische Armeense lobby' het Duitse parlement op het verkeerde been gezet. 'De manier om de zwarte bladzijden uit je eigen geschiedenis af te sluiten is niet door de historie van andere landen te bezoedelen met onverantwoordelijke en ongegronde parlementaire besluiten', zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op Twitter, verwijzen naar het Duitse naziverleden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Turkse woede naast zich neergelegd. In een reactie benadrukte ze dat de banden tussen Turkije en Duitsland 'breed en sterk' zijn.

Vorig jaar schreven de Groenen en fracties van de regeringspartijen CDU en SPD een resolutie waarin ze pleitten voor officiële erkenning van de volkerenmoord. Donderdag stemde één parlementslid tegen de resolutie, omdat zij vindt dat het niet de taak van het parlement is om te oordelen over historische gebeurtenissen in andere landen.

Vergif

Volgens Erdogan zouden bijna alle drie miljoen Turkse Duitsers het oneens zijn met het besluit om de verdrijving en het vermoorden van anderhalf miljoen Armenen en andere christelijke minderheden in 1915-1916 aan te duiden als genocide. Vijfhonderd Turkse organisaties in Duitsland, van de extremistische Grijze Wolven tot gematigde culturele verenigingen, schreven samen een brief waarin ze de volkerenmoordresolutie als vergif bestempelden.

Verschillende Turkije-experts denken echter dat erkenning van de genocide door Duitsland geen economische of politieke gevolgen gaat hebben. 'Turkije heeft er geen belang bij de relatie met het belangrijkste Europese NAVO-land op het spel te zetten, nu het op gespannen voet staat met Rusland', aldus Turkije-deskundige Lily Sprangers.

Nederland

De erkenning van de genocide door de Tweede Kamer dateert van 2004. De Kamer nam unaniem een motie van de ChristenUnie aan, onder andere op sterk aandringen door de Armeense gemeenschap. Dit heeft niet geleid tot enige sanctie van Turkse zijde.

Lees ook

Gaat Duitsland vandaag de Armeense genocide erkennen?

Ottomaanse troepen

Terwijl Ankara erkent dat veel christelijke Armeniërs werden afgeslacht door de Ottomaanse troepen, spreekt het land tegen dat honderdduizenden mensen zijn gedood en dat er sprake was van een georganiseerde campagne om hen uit te roeien of dat dergelijke bevelen zijn gegeven door de Ottomaanse autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden