Turkije mag lid worden van EU

De onderhandelingen over een Turks lidmaatschap van de Europese Unie zijn afgelopen nacht begonnen. Maandagavond namen de 25 EU-ministers van Buitenlandse Zaken de laatste twijfels weg. Oostenrijk trok onder grote druk zijn bezwaren in...

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül zei dat het akkoord een ‘nieuw tijdperk’ voor Turkije betekent. Hij landde kort na middernacht in Luxemburg, waarna het overleg begon.

De Britse minister Jack Straw, die de vergadering in Luxemburg leidde, sprak van een ‘werkelijk historische dag voor Europa en de internationale gemeenschap’.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken was ‘blij’ met de uitkomst. Een ‘derde mislukking’ na het wegstemmen van de Grondwet in Nederland en Frankrijk en het vastlopen van de onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de EU zou volgens hem ‘heel erg zijn geweest’. Bot beklemtoonde dat het nog maar het begin is van ‘heel lange onderhandelingen’, die volgens hem zelfs vijftien jaar kunnen gaan duren.

Zelfs de Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken moest eraan te pas komen om Oostenrijk en Turkije onder druk te zetten de laatste obstakels uit de weg te ruimen. Washington is een groot voorstander van het Turkse lidmaatschap van de EU.

Oostenrijk stond er aanvankelijk op dat in het onderhandelingsmandaat werd opgenomen dat de onderhandelingen ook op een losser verband met de EU kunnen uitlopen dan volwaardig lidmaatschap. Maar uiteindelijk liet minister van Buitenlandse Zaken Ursula Plassnik die eis vallen.

Ankara had eerder gewaarschuwd dat die passage onaanvaardbaar zou zijn. Volgens de Turkse regering zou de EU daarmee terugkomen van de belofte dat het doel van de onderhandelingen volledig lidmaatschap is. In het document staat wel dat de uiteindelijke uitkomst niet vast staat.

Oostenrijk kreeg wel gedaan dat er meer nadruk werd gelegd op de voorwaarde dat de EU ook daadwerkelijk in staat is Turkije op te nemen. Afgesproken is dat Brussel van tijd tot tijd nagaat of de toetreding het ‘opnamevermogen’ van de EU niet te boven gaat.

Minister Bot noemde het een ‘moedig compromis voor de Oostenrijkers’. Volgens hem heeft het land ‘veel moeten inslikken’ tijdens de onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.