Turkije mag lid worden van de EU

De onderhandelingen over een Turks lidmaatschap van de Europese Unie zijn de afgelopen nacht begonnen. Nadat Ankara lange tijd in onzekerheid was gelaten of de EU die belofte van eind vorig jaar zou nakomen, namen de 25 EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandagavond de laatste twijfels weg....

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül zeidat het akkoord een 'nieuw tijdperk' voor Turkije betekent. Hijlandde kort na middernacht in Luxemburg, waarna het overlegbegon.

De Britse minister Jack Straw, die de vergadering inLuxemburg leidde, sprak van een 'werkelijk historische dag voorEuropa en de internationale gemeenschap'.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken was 'blij' met deuitkomst. Een 'derde mislukking' na het wegstemmen van deGrondwet in Nederland en Frankrijk en het vastlopen van deonderhandelingen over de meerjarenbegroting van de EU zou volgenshem 'heel erg zijn geweest'. Bot beklemtoonde dat het nog maarhet begin is van 'heel lange onderhandelingen', die volgens hemzelfs vijftien jaar kunnen gaan duren.

Zelfs de Amerikaanse minister Condoleezza Rice vanBuitenlandse Zaken moest eraan te pas komen om Oostenrijk enTurkije onder druk te zetten de laatste obstakels uit de weg teruimen. Washington is een groot voorstander van het Turkselidmaatschap van de EU.

Oostenrijk stond er aanvankelijk op dat in hetonderhandelingsmandaat werd opgenomen dat de onderhandelingen ookop een losser verband met de EU kunnen uitlopen dan volwaardiglidmaatschap. Maar uiteindelijk liet minister van BuitenlandseZaken Ursula Plassnik die eis vallen.

Ankara had eerder gewaarschuwd dat die passage onaanvaardbaarzou zijn. Volgens de Turkse regering zou de EU daarmee terugkomenvan de belofte dat het doel van de onderhandelingen vollediglidmaatschap is. In het document staat wel dat de uiteindelijkeuitkomst niet vast staat.

Oostenrijk kreeg wel gedaan dat er meer nadruk werd gelegd opde voorwaarde dat de EU ook daadwerkelijk in staat is Turkije opte nemen. Afgesproken is dat Brussel van tijd tot tijd nagaatof de toetreding het 'opnamevermogen' van de EU niet te bovengaat.

Minister Bot noemde het een 'moedig compromis voor deOostenrijkers'. Volgens hem heeft het land 'veel moeteninslikken' tijdens de onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.