Turkije ligt dwars bij onderzoek Joris Demmink

Het gerechtelijke onderzoek naar de mogelijke verkrachting van twee Turkse mannen door oud-topambtenaar Joris Demmink lijkt spaak te lopen op weerstand van de Turkse autoriteiten. Onderzoeksrechter in Den Haag Yolande Wijnnobel mag geen getuigen in Turkije verhoren, meldt haar woordvoerder.

Minister Ard van der Steur van Justitie heeft zijn collega in Ankara persoonlijk gevraagd om mee te werken. Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Justitie heeft zijn collega in Ankara persoonlijk gevraagd om mee te werken.Beeld anp

De rechter-commissaris heeft een officieel verzoek ingediend voor de verhoren, maar bij twee verschillende reizen naar Turkije om het verzoek toe te lichten kreeg zij nul op het rekest. Vanwege niet nader toegelichte 'juridische redenen' kan het land niet meewerken.

Minister Ard van der Steur van Justitie heeft inmiddels een brief aan de Tweede Kamer gestuurd om de kwestie toe te lichten. Volgens de minister 'zou het verzoek strijdig kunnen zijn met het 'ne bis in idem'-beginsel', dat inhoudt dat een verdachte niet tweemaal voor hetzelfde feit mag worden vervolgd. Eerder onderzoek naar de beschuldigingen jegens Demmink wegens seksueel misbruik, is door Turkije geseponeerd.

Van der Steur heeft volgens zijn woordvoerder nu zelf zijn gewicht in de schaal gelegd, door zijn collega in Ankara te bellen en te vragen of deze alsnog het verzoek kan goedkeuren. Het antwoord laat nog op zich wachten.

12 jaar geruchten

De voormalige hoogste ambtenaar van justitie wordt al 12 jaar achtervolgd door verhalen over seks met minderjarigen. In 2003 publiceerden de Gay Krant en Panorama voor het eerst over Demmink: hij zou kinderen misbruiken in een bordeel in Praag en het Eindhovense Anne Frank Plantsoen. Beide bladen namen - na dreiging van een rechtszaak - afstand van hun publicaties.

De verhalen verstomden niet. In 2008 deden de twee Turkse mannen aangifte. Zij zouden in hun jeugd zijn misbruikt. Justitie vond de aangifte onvoldoende betrouwbaar. Hun advocaat liet het hier niet bij zitten, en dwong door middel van een artikel-12-procedure alsnog vervolging af.

Het Algemeen Dagblad schreef drie jaar geleden over het contact dat Joris Demmink zou hebben gehad met een gevreesde Haagse jongenspooier, Dick Willard, die in 1991 is vermoord door twee 'seksslaven'. Het stuk verscheen twee weken voordat de secretaris-generaal met pensioen ging. De krant pakt uit met twee verhalen, gebaseerd op zes getuigen, van wie vijf anoniem. Demmink eiste rectificatie en een ton schadevergoeding, maar kreeg ongelijk van de rechter, omdat de krant niet onzorgvuldig te werk zou zijn gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden