Turkije: lid van EU in ruil voor opvang

De Turkse president Erdogan wil de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van zijn land nieuw leven inblazen. Hij vraagt de EU-landen tevens het reizen van Turken naar Europa makkelijker te maken. In ruil daarvoor is Ankara bereid de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

Marc Peeperkorn
De Turkse president Erdogan wil de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van zijn land nieuw leven inblazen. Beeld AFP
De Turkse president Erdogan wil de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van zijn land nieuw leven inblazen.Beeld AFP

EU-president Tusk zei dat de Unie bereid is over alles te praten met Turkije, maar dat het zijn grenzen beter moet bewaken. 'Er moet een eind komen aan de situatie waarin honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië en Irak via Turkije naar Europa komen.'

Volgens diplomaten voerden Erdogan en Tusk, samen met voorzitter Juncker van de Europese Commissie en voorzitter Schulz van het Europees Parlement, maandag 'stevige en eerlijke' gesprekken. Daarin besloten ze tot de oprichting van een gezamenlijke werkgroep om het vluchtelingenprobleem aan te pakken.

Bufferzone

Tijdens zijn bezoek aan Brussel liet Erdogan zijn ongenoegen blijken over de aantallen vluchtelingen die Europa bereid is op te nemen. Turkije heeft de laatste jaren 2,5 miljoen Syriërs en Irakezen opgevangen, wat het land bijna 7 miljard euro heeft gekost. 'Wij hebben niet gekeken of iemand christen of moslim was', zei Erdogan in een sneer naar de Hongaarse en Slowaakse premiers, die niets van moslimvluchtelingen willen weten.

Erdogan herhaalde zijn pleidooi voor een bufferzone in of aan de grens met Syrië, waar vluchtelingen veilig onderdak kunnen vinden. Tusk wees een gesprek daarover niet bij voorbaat af, hoewel de lidstaten bevreesd zijn voor de militaire inspanning die het beveiligen van zo'n zone met zich meebrengt. Een besluit over een safe haven moet volgens EU-diplomaten door de VN-Veiligheidsraad genomen worden.

1 miljard euro

De EU heeft Turkije hard nodig om de stroom migranten naar de Unie te beperken. De Unie stelt ruim 1 miljard euro beschikbaar voor de opvangkampen in Turkije. Verder moet de nieuwe werkgroep de oprichting van extra kampen bespreken. De EU stuurt verder aan op gecoördineerde Turks-Griekse grenscontroles met de hulp van Frontex, de EU-organisatie voor de Europese buitengrenzen. Frontex vraagt de lidstaten 775 extra grenswachten beschikbaar te stellen.

De laatste jaren is de relatie tussen Turkije en de EU bekoeld. EU-landen hekelen de schendingen van de mensenrechten in Turkije en de manier waarop Erdogan de onafhankelijke media dwarsboomt. De onderhandelingen over het EU-lidmaatschap voor Turkije liggen vrijwel stil. Erdogan zei maandag dat het lidmaatschap nog steeds een 'strategische keuze voor de toekomst' van zijn land is. Veel EU-landen betreuren inmiddels dat Turkije in 1999 is aangemerkt als toekomstig EU-lid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden