nieuwsTurkije
Turkije laat na drie jaar gevangenis twee prominente journalisten vrij in Gülen-zaak
Een Turkse rechtbank heeft de vrijlating bevolen van de journalisten Ahmet Altan en Nazil Illicak. Zij waren tot levenslang veroordeeld voor betrekkingen met de Gülenbeweging, die door president Erdogan wordt gezien als aanstichter van de mislukte staatsgreep in 2016.
De zaak van de journalisten heeft internationaal veel aandacht gekregen, onder andere van het Europees Hof voor Mensenrechten. De bekende Turkse journalisten zaten ruim drie jaar vast voor hun vermeende band met de in de VS woonachtige Gülen en betrokkenheid bij de couppoging. Altan en Illicak hebben altijd ontkend dat hier sprake van was.
De rechtbank oordeelde maandag dat de journalisten weliswaar veroordeeld zijn voor een jarenlange gevangenisstraf, maar dat ze hun straf hebben uitgezeten. De rechtbank heeft volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu ook Altans broer Mehmet vrijgesproken van connecties met Gülen. Deze laatste geldt als een belangrijke schrijver en econoom in Turkije, die meer dan 25 boeken op zijn naam heeft staan.
De broers zijn in 2017 opgepakt, omdat ze een dag voor de mislukte staatsgreep tijdens een tv-interview ‘gecodeerde boodschappen’ zouden hebben doorgegeven. Het Turkse Hooggerechtshof had Mehmet in juli al vrijgesproken voor betrokkenheid bij de couppoging.
Erdogan heeft in navolging van de mislukte staatsgreep meer dan 77 duizend mensen gearresteerd. Zo’n 150 duizend Turken zijn uit de publieke en private sector en het leger ontslagen of geschorst, allen vanwege verdenking op banden met Gülen. De islamitische geestelijke, die sinds 1999 in Penssylvania verblijft, ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep.
Lees ook: Het vrije woord staat zwaar onder druk in Turkije. Toch blijft de literaire wereld grotendeels buiten schot. Hoelang nog laat Erdogan de schrijvers met rust?