Turkije kraakt Nederlandse jeugdzorg

De mensenrechtencommissie van het Turkse parlement uit in een rapport stevige kritiek op de jeugdzorg in Nederland. Volgens de Turken haalt Jeugdzorg kinderen te makkelijk weg bij hun ouders. Bij de keuze van pleegouders wordt bovendien te weinig rekening gehouden met de culturele en religieuze achtergrond van het kind.

ISTANBUL - Een Turkse parlementaire delegatie bracht in juni een bezoek aan Nederland en België om onderzoek te doen naar jeugdzorg. Twee maanden eerder werd Duitsland bezocht. Aanleiding waren klachten van inwoners van Turkse afkomst in die landen. In de Turkse gemeenschappen in Europa leeft ergernis over het feit dat kinderen worden ondergebracht bij niet-islamitische ouders. Begin dit jaar ontstond grote ophef over de uithuisplaatsing van de 9-jarige Yunus, met Turkse ouders, in een lesbisch pleeggezin.

'Het is een fundamenteel recht van elk kind op te groeien met de eigen familie en eigen ouders in een gezonde omgeving', aldus het rapport, dat woensdag wordt behandeld in het Turkse parlement. De verwachting is dat het zal worden aangenomen. De parlementariërs doen een reeks aanbevelingen aan Nederland.

Zo vinden de volksvertegenwoordigers dat het weghalen van een kind alleen een laatste redmiddel mag zijn waarover niet Jeugdzorg maar een rechtbank hoort te beslissen. Er moet altijd eerst worden gezocht naar opvang in de familie en het kind dient de kans te krijgen de moedertaal te leren en te spreken. De uithuisplaatsing mag geen manier zijn om het kind te assimileren in de Nederlandse cultuur. En in het geval van Turkse kinderen zouden de autoriteiten altijd de Turkse ambassade of het Turkse consulaat op de hoogte moeten stellen.

Eerder dit jaar, in de aanloop naar een bezoek van de Turkse premier Erdogan aan Nederland, leidde ophef over uithuisplaatsing van Turkse kinderen tot diplomatieke spanning. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde Turkse bemoeienis met de jeugdzorg toen 'volstrekt ongepast.'

De Turkse parlementariërs deden in juni ook onderzoek naar de behandeling van Turken in Nederlandse gevangenissen en politiebureaus. Daartoe bezochten ze naar eigen zeggen onder meer een penitentaire inrichting in Rotterdam en een politiebureau in IJmuiden, waar twee jaar geleden een arrestant van Turkse komaf overleed.Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de delegatie nooit een Nederlands cellencomplex van binnen gezien. 'Ze wilden het complex in IJmuiden bezoeken, maar dat verzoek kon niet worden gehonoreerd omdat daarmee de dagelijkse gang van zaken in de gevangenis te veel zou worden verstoord.' De Turken kregen wel een presentatie over Nederlandse gevangenissen.

De Turkse volksvertegenwoordigers tonen zich onder de indruk van het Nederlandse gevangeniswezen, maar hebben kritiek op de politiebureaus. Zo verbazen ze zich er over dat er in Nederlandse politiecellen normaal gesproken geen camera's hangen. Ook vinden ze het vreemd dat arrestanten niet medisch worden onderzocht aan het begin en het einde van hun detentie - iets dat in Turkije standaard is. De volksvertegenwoordigers hebben bovendien kritiek op het feit dat de Nederlandse politie een arrestant drie dagen kan vasthouden voordat deze moet worden voorgeleid aan justitie. In Turkije moeten arrestanten binnen 24 uur worden voorgeleid aan een rechter. Nederland zegt zich te houden aan internationale regels.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden