Turkije komt EU tegemoet en wijzigt omstreden wet

De Turkse regering heeft dinsdag laten weten dat het een omstreden wetsartikel op grond waarvan al tientallen schrijvers en journalisten zijn vervolgd, zal wijzigen. Het gaat om het beruchte artikel 301 van het wetboek van strafrecht dat straffen stelt op het ‘beledigen van de Turkse identiteit’...

Van onze correspondent

Het nieuws volgde op de presentatie van een rapport van de Europese Commissie over de ontwikkeling van de relaties met Turkije. Daarbij riep eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) de Turkse regering op meer werk te maken van achter de hervormingen die de Europese Unie eist als voorwaarde voor lidmaatschap.

Daarbij gaat het volgens hem vooral om de vrijheid van meningsuiting en religie. ‘Het is domweg niet aanvaardbaar dat schrijvers, journalisten en wetenschappers worden vervolgd om een mening die zij vreedzaam uiten’, aldus Rehn.

De eurocommissaris waarschuwde de Turkse regering dat van onderhandelingen over het hoofdstuk justitiezaken geen sprake kan zijn, zolang artikel 301 niet is gewijzigd of geschrapt.

Artikel 301 verbiedt het beledigen van de Turkse identiteit of instellingen. De wet is veelvuldig gebruikt door nationalisten om mensen te vervolgen die zeggen dat tegen het einde van het Turks- Ottomaanse Rijk, begin vorige eeuw, genocide is gepleegd op de Armeense minderheid. Op grond van het wetsartikel werd de Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk voor de rechter gesleept. Hij had geschreven over de volkenmoord op de Armeniërs in Turkije.

Volgens de Turkse minister van Justitie Mehmet Ali Sahin zal zijn ministerie het parlement de komende dagen met voorstellen komen om het artikel aan te passen. Hoe die eruit zien is nog niet duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden