Turkije gaat veilige zones inrichten in Syrië

Turkije gaat het gevecht aan met Islamitische Staat (IS) en andere 'terroristische groeperingen' in Syrië. De eerste concrete maatregel van de Turkse president Tayyip Erdogan is het inrichten van veilige zones in Syrië. Ook het ontzetten van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad blijft een prioriteit, zei hij vandaag.

Turkse president Tayyip Erdogan. Beeld reuters
Turkse president Tayyip Erdogan.Beeld reuters

De veilige gebieden langs de grens in Syrië moeten veiligheid bieden aan Syriërs die vluchten voor de terroristen IS. De veilige zones moeten samen met de Syrische guerrillagroepen Vrije Syrische Leger (het prowesterse FSA) en Islamitisch Front worden gerund, en worden beschermd door Turkse troepen. Dit meldde de krant Hürriyet vandaag.

Erdogan gaat nog niet uit van gevechten. De veilige zones zouden niet te dichtbij gebieden van IS of van de Koerdische Syriërs moeten liggen. Desalniettemin zie Erdogan in het parlement: 'We zullen krachtig optreden tegen IS en tegen alle andere terroristische organisaties binnen de regio. Dit zal altijd onze prioriteit zijn.' Volgens de bronnen van Hürriyet wil Ankara graag dat buitenlandse troepen meedoen, maar in de planning gaan de Turkse militairen daar nog niet van uit.

Beschermen tegen Assad
Turkije wil niet alleen burgers beschermen tegen IS, maar ook de strijders tegen de Syrische president Bashar al-Assad, die door de opmars van IS op een zijspoor zijn gezet. 'We zullen vasthouden aan de eis dat het huidige Syrische regime de macht opgeeft en zullen we helpen bij het beschermen van de Syrische grens', zegt de president. Hij zei verder het land te willen helpen met het opzetten van een democratisch politiek syteem 'dat alle burgers omarmt'.

Erdogan zei verder dat de terugkeer van de ruim 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen ook een prioriteit blijft. Zolang de burgeroorlog voortwoedt in het land lijkt dit niet reëel.

Syrische vluchtelingen in Turkije. Beeld epa
Syrische vluchtelingen in Turkije.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden