Turkije gaat mogelijk toch meewerken aan onderzoek Demmink

De Turkse autoriteiten gaan de kwestie-Demmink opnieuw beoordelen. Eerder deze maand werd bekend dat Turkije 'om juridische redenen' niet meewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek naar voormalig secretaris-generaal Joris Demmink. Die wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige Turkse jongens.

ias van Aartsen links en Joris Demmink rechts bij een opening van een nieuw kantoorpand in 2010. Beeld anp

'Mijn streven blijft dat de rechtshulpverzoeken worden uitgevoerd', schrijft minister Ard van der Steur van Justitie dinsdag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. De minister heeft 'onlangs een constructief telefonisch overleg gehad met de Turkse minister van Justitie, die heeft toegezegd dat de Turkse autoriteiten de zaak opnieuw zullen beoordelen'.

Van der Steur zal zijn Turkse ambtgenoot hierover op korte termijn nader spreken en zegt samen met het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris 'alles in het werk te stellen' zodat Turkije meewerkt. Op inhoudelijke vragen over het onderzoek gaat de minister niet in. Joris Demmink was van 2002 tot eind 2012 secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Twee Turkse mannen, Osman en Mustafa, zeggen dat ze in de jaren negentig op minderjarige leeftijd (respectievelijk 14 en 12 jaar) door Demmink zijn verkracht. De gepensioneerd topambtenaar ontkent dat ten stelligste.

Van der Steur bevestigt in zijn brief aan de Kamer dat Turkije eerder niet meewerkte omdat de beschuldigingen over seks met minderjarigen al eerder zijn onderzocht. Beeld anp

Met voortvarendheid

Vorig jaar gelastte het gerechtshof in Den Bosch dat het Openbaar Ministerie 'met voortvarendheid' een strafrechtelijk onderzoek moest instellen naar de beschuldigingen jegens Demmink. Ook eiste het hof dat een Turkse politieman wordt gehoord die eerder heeft verklaard dat hij als beveiliger van Demmink minderjarige jongens voor de oud-topambtenaar 'moest regelen'.

De Haagse onderzoeksrechter Yolande Wijnnobel is drie keer vergeefs naar Turkije gereisd om daar getuigen te horen, onder wie Osman, Mustafa en de politieman. Van der Steur bevestigt in zijn brief aan de Kamer dat Turkije eerder niet meewerkte omdat de beschuldigingen over seks met minderjarigen al eerder zijn onderzocht, en iemand niet twee keer voor hetzelfde kan worden berecht. Die visie is blijkens de brief van Van der Steur nu veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.