Turkije en VS zien sleutelrol voor lokale troepen in herovering Raqqa op IS

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter en zijn Turkse collega Fikri Isik onderstreepten donderdag tijdens een bijeenkomst in Londen het belang om het Syrische IS-bolwerk Raqqa te heroveren door inzet van lokale troepen.

Redactie
Een bijeenkomst van IS in Raqqa. Beeld ap
Een bijeenkomst van IS in Raqqa.Beeld ap

Wie precies worden bedoeld met lokale troepen, werd niet meteen duidelijk. Waarschijnlijk zijn dit het Vrije Syrische Leger en andere aan het Westen gelieerde strijdgroepen. Die werden vorige maand ook ingezet om de Syrische grensstad Jarablus te heroveren op IS.

Turkije bedoelt uitdrukkelijk niet de Koerdische YPG, die een belangrijke rol speelde bij de verovering van de Syrische stad Manbij, dat op 130 kilometer van Raqqa ligt.

In een interview met persbureau Reuters zei Isik dat Turkije erop aandringt dat de operatie wordt uitgevoerd door 'lokale mensen in de regio' en dus niet alleen door de YPG-militie. 'Turkije zal het niet toelaten dat de YPG zijn territorium uitbreidt en meer macht grijpt door de operatie tegen IS te gebruiken als excuus', aldus Isik.

VS blijven luchtsteun leveren

De Turkse minister onderstreepte nog eens dat strijders van de YPG zich niet hebben teruggetrokken tot aan de oostoever van rivier de Eufraat, zoals de militie had beloofd na de verovering van Manbij.

De Amerikaanse minister Carter verzekerde Isik dat Turkije kan blijven rekenen op luchtsteun om IS uit Noord-Syrië te verdrijven.

'Beiden kwamen overeen om elkaar veelvuldig te blijven inlichten over gezamenlijke belangen', laat het Pentagon weten in een verklaring.

Tegelijkertijd maakte de Turkse president Erdogan bekend dat in het zuidoosten van Turkije de grootste operatie uit de geschiedenis tegen Koerdische strijders zal plaatsvinden. De operatie houdt ook in dat ambtenaren die banden hebben met de Koerdische PKK uit het publieke bestel worden verwijderd. Donderdag werden direct al 11.500 leraren geschorst.

Een Amerikaanse strijder die aan de zijde van de Syrische Democratische Strijdkrachten vecht. Beeld reuters
Een Amerikaanse strijder die aan de zijde van de Syrische Democratische Strijdkrachten vecht.Beeld reuters

Offensief Turkije

Twee weken geleden stuurde Turkije tanks en materieel naar Syrië met het doel IS uit het grensgebied te verdrijven. Tegelijkertijd is het offensief, dat bekend is komen te staan als operatie 'Eufraat Schild', erop gericht om te voorkomen dat Koerdische rebellen het gat opvullen dat IS achterlaat.

Dat is pikant, omdat de Verenigde Staten de Syrische Koerden altijd als een betrouwbare bondgenoot beschouwden in de strijd tegen IS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden