Turkije en VS vrijwel eens over troepen

Turkije zegt dat het vrijwel eens is met de VS over het toelaten van Amerikaanse troepen. Daarmee hebben de VS het laatste praktische obstakel voor een aanval op Irak uit de weg geruimd....

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Yasar Yakis zei tegenover de televisiezender CNN dat Turkije en de VS 'brede overeenstemming' hadden bereikt over alle geschilpunten. 'Ik denk dat we in staat zullen zijn de resterende geschillen te overbruggen', voorspelde hij.

Komende dinsdag moet het Turkse parlement zich over de kwestie uitspreken, maar Yakis zei er vertrouwen in te hebben dat het parlement het akkoord zal goedkeuren, ondanks de anti-oorlogsstemming onder de bevolking.

De VS hadden Turkije 26 miljard dollar aan schenkingen en kredieten beloofd, maar de Turkse regering wilde meer. Daarnaast speelde mee dat Turkije in geval van oorlog een grote troepenmacht diep in Irak wil laten binnentrekken. Op die manier willen de Turken voorkomen dat de Koerden een onafhankelijke staat uitroepen en de olievelden rond Kirkuk innemen.

Hans Blix, het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, stond gisteren op het punt Irak de opdracht te geven alle Al Samoud II-raketten die het heeft, te vernietigen. Het bevel zou het Iraakse regime in een lastig parket brengen. Irak aarzelt om afstand te doen van de raketten aan de vooravond van een mogelijke Amerikaanse invasie, maar weigering zou de Veiligheidsraad een argument kunnen geven voor militaire actie.

Irak moet de raketten vernietigen omdat zij een iets groter bereik hebben dan is toegestaan onder de resolutie die de Veiligheidsraad na de Golfoorlog aannam. Irak bestrijdt dat echter. Tot nog toe zijn de meeste leden van de Veiligheidsraad tegen militaire actie tegen Irak, maar die stemming zou kunnen omslaan als Irak weigert gehoor te geven aan de opdracht van Blix.

De Unmovic-chef is van plan de druk op Irak nog te vergroten door de adviesraad van het inspectieteam een lijst te overhandigen met dertig vragen waarop hij antwoord wil van Irak. Sommige leden van de V-raad willen die lijst gebruiken om een soort ultimatum aan Irak te stellen, een tijdslimiet waarbinnen het land de vragen moet hebben beantwoord.

Het is nog de vraag of de VS er wel voor voelen Irak opnieuw respijt te geven. De VS en Groot-Brittannië zijn van plan begin volgende week een ontwerpresolutie bij de Veiligheidsraad in te dienen waarin wordt vastgesteld dat Irak resolutie 1441 heeft geschonden. Naar verluidt zouden de VS echter met de stemming over de resolutie willen wachten tot Blix zijn nieuwe rapport heeft ingediend.

Verwacht wordt dat Blix dat uiterlijk 3 maart zal doen. Dat betekent dat een besluit over mogelijke militaire actie zeker nog twee weken op zich zal laten wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden