NieuwsIdlib-crisis

Turkije en Syrië heviger slaags dan ooit

Heviger dan ooit wordt in het noordwesten van Syrië gevochten tussen Turkse en Syrische troepen. De Turkse regering verkondigde zondagavond het begin van Spring Shield, een militaire operatie om ‘de Syrische bevolking te beschermen tegen de brute aanvallen van het Assad-regime’.

Een Turks konvooi op de weg tussen Idlib en de Syrische grens bij Bab al-Hawa, op 2 maart 2020.Beeld AFP

Het Turkse leger schoot zondag twee Syrische gevechtstoestellen naar beneden nadat de Syriërs een Turkse drone hadden neergehaald. De Syrische piloten ontkwamen tijdig. Ook werd een militair vliegveld in de buurt van Aleppo door de Turken geraakt. Daarmee kwam de strijd tussen beide landen diep in gebied dat door het Syrische leger wordt gecontroleerd.

‘De Syrische verliezen zijn nog maar het begin’, zei president Recep Tayyip Erdogan in een toespraak tot partijgenoten in Ankara. ‘Als ze zich niet snel terugtrekken, zullen ze straks geen hoofd meer op hun schouders hebben.’

Niet precies duidelijk is wat het doel is van Spring Shield. Naast het beschermen van de Syrische bevolking – een nogal vaag mandaat - noemde minister van Defensie Hulusi Akar het beschermen van Turkse troepen en het bewerkstelligen van een bestand in de provincie Idlib.

Hij had het echter met geen woord over het terugtrekken van het Syrische leger achter de in 2018 met Syrië en Rusland afgesproken bestandslijn. Dat was de eis van het door Turkije gestelde ultimatum aan Syrië, dat zaterdag afliep.

Kennelijk willen de Turken de lat niet te hoog leggen voor zichzelf en houden ze de doelen met opzet vaag. Ook willen ze de mogelijkheid hebben een bestand af te kondigen al vóór het Syrisch leger zich geheel heeft teruggetrokken.

Zo’n bestand is de opdracht die president Erdogan donderdag in zijn tas heeft als hij donderdag in Moskou gaat praten met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Het bezoek werd maandag in Ankara aangekondigd. Erdogan hoopt daarmee ‘verder bloedvergieten te voorkomen’, zo zei hij.

Het gesprek is mogelijk de laatste kans om de oplopende spanning tussen Turkije en Rusland te bezweren. Burhanettin Duran, een adviseur van Erdogan, schreef maandag in zijn column in de krant Daily Sabah dat Poetin ‘weinig tijd over heeft om Erdogans afnemend vertrouwen in Turkijes band met Rusland te herstellen’.

Erdogan is volgens Duran ‘meer vastbesloten dan ooit’ militaire actie te ondernemen. ‘Hij zal daarover een besluit nemen na de Turks-Russische top’.

Enkele incidenten

Direct gewelddadig treffen tussen Turkse troepen en het Russische leger is tot nu zeldzaam geweest in Syrië, maar vorige week deden zich enkele incidenten voor. Maandag liet het ministerie van Defensie in Moskou weten dat de veiligheid van Turkse vliegtuigen boven Syrië niet gegarandeerd kan worden.

In het weekend hield Rusland zich afzijdig op plekken waar Syrische en Turkse troepen tegenover elkaar stonden, ook terwijl de Syriërs het op diverse plekken uiterst moeilijk hadden of zelfs het onderspit moesten delven.

Van afzijdigheid was echter geen sprake bij de stad Saraqeb, op 50 kilometer ten zuiden van Aleppo. Met steun van de Russische luchtmacht werd de stad door het Syrische leger heroverd op de oppositie.

De rebellen kregen de stad vorige week donderdag in handen. Dat was een opmerkelijke trendbreuk, aangezien ze tot dan voortdurend terrein hadden moeten prijsgeven aan het regime, dat maandenlang een gestage opmars had gemaakt in Idlib.

Begin februari veroverden Syrische troepen Saraqeb. Dat was een belangrijke overwinning, die ook als zodanig door Damascus werd gepresenteerd. Met de val van de stad had het regime weer de controle gekregen over de gehele M5, de belangrijkste snelweg van het land.

De M5 verbindt de hoofdstad Damascus met Aleppo, de grootste stad van Syrië en ’s lands economisch centrum. Het was voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog dat de route weer gebruikt kon worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden