Turkije en EU beginnen met ‘gemakkelijke’ onderwerpen

De Europese Unie en Turkije beginnen de toetredingsgesprekken door hun regels over wetenschap en onderzoek te vergelijken. Daarna volgen de wetten voor onderwijs en cultuur....

ANP

Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) zei dat dinsdag. De vergelijkingen volgen op de officiële start van de toetredingsgesprekken maandagavond laat in Luxemburg.

De eerste ontmoeting van de onderhandelaars is gepland voor 20 oktober. Rehn zei dat crucialere onderwerpen later aan bod komen. De vergelijking van de Turkse en Europese regels zal ongeveer een jaar duren, verwacht de eurocommissaris. Daarna beginnen de echte onderhandelingen, die tien tot vijftien jaar kunnen duren.

‘Zaken als vrouwenrechten of vrijheid van religie en meningsuiting zijn niet-onderhandelbaar’, zei Rehn. ‘Het moeten feiten zijn voor elk land dat lid wordt van de Europese Unie.

Ook voor Kroatië beginnen de eerste vergelijkingen op 20 oktober. De EU-landen zijn maandag ook formeel begonnen met toetredingsgesprekken met het balkanland. Kroatië zou dan het 28e EU-lid worden, na de geplande toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007.

De EU begint maandag bovendien onderhandelingen met Servië-Montenegro, ondanks dat deze staat waarschijnlijk binnenkort uiteen valt in drie landen (Servië, Kosovo en Montenegro). Het land wil graag een associatieakkoord met de EU. Het akkoord moet leiden tot een opener grenzen voor allerlei handelsproducten. Ook Bosnië staat op de drempel van gesprekken over zo'n akkoord.

Rehn erkende dat er veel tegelijk gebeurt. ‘Ik weet dat er een zekere uitbreidingsmoeheid is onder de Europese bevolking’, zei de eurocommissaris. ‘Het heeft ook te maken met de economische problemen in de Europese Unie, zoals hoge werkloosheid. De beste oplossing is om meer banen te creëren.’

De eurocommissaris, afkomstig uit Finland, herhaalde dat de EU voorlopig geen toezeggingen doet aan omringende landen over toetreding. ‘Het is nu tijd om onze gedane beloftes na te komen en uit te werken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden