Turkije: een halve eeuw debat in kaart

Moet Turkije lid worden van de EU? Over die vraag is al ruim veertig jaar felle discussie. De voor- en tegenstanders in het debat proberen elkaar te overtuigen op basis van uiteenlopende argumenten....

Esther van Rijswijk en Kees Kraaijeveld (respectievelijk kaartenmaker en directeur van de Argumentenfabriek).

De argumenten zijn verzameld tijdens drie groepsbijeenkomsten met deskundigen, zowel voor- als tegenstanders van de toetreding. Tijdens de sessies werden zij uitgedaagd alle relevante argumenten op tafel te leggen. Daarbij is in eerste instantie gekozen voor een Nederlands perspectief. Daarnaast zijn de belangen van Europa als geheel en van Turkije meegenomen.

Het debat over de toetreding van Turkije is soms eerder emotioneel dan rationeel. Er is tegelijkertijd sprake van een kosmopolitisch optimisme over een Europa waarin alle mensen broeders worden, als van een eeuwenoude angst voor ‘de Turk’, die zo anders en vooral zo islamitisch is. Bovendien staat zowel Turkije als Europa niet stil, waardoor argumenten steeds weer moeten worden aangepast aan de actualiteit. De weging van de argumenten op deze kaart is aan de lezer.

De Argumentenkaart over Turkije is, als A3-poster, te bestellen via www.volkskrant.nl/webwinkel. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting Democratie en Media.

De medewerkende deskundigen: Jan Jacob van Dijk (CDA-fractie Tweede Kamer), Floris Maljers (EUR en ex-Unilever), Jan Jonker Roelants, (Stichting Nederland-Turkije), Thijl Sunier (UvA antropologie), Virginie Mamadouh (UvA geografie), Evert Jan Brouwer (medewerker SGP-fractie Tweede Kamer), Arie Oostlander (CDA, voormalig lid Europees Parlement), Ugur Akalp (student), Aslan Zorlu (UvA, geografie), Hans Risch (NETUBA), Lousewies van der Laan (voormalig fractievoorzitter D66), Kutsal Yesilkagit (UU bestuurskunde), Bart van Riel (SER), Murat Ersoy (student van het jaar 2005), Rob Boudewijn (Clingendael), Eric Outshoorn (de Volkskrant), De Nederlandsche Bank en de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden