Turkije boos op Frankrijk en EU

Turkije heeft dinsdag scherpe kritiek geuit op de weigering van Brussel besprekingen te beginnen over monetaire en economische zaken in het kader van de toetredingsonderhandelingen met het land....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Turkse minister van Economische Zaken Ali Babacan, die de regie heeft over de onderhandelingen met de EU, zei gisteren in Brussel dat zijn land ‘niet tevreden’ is met de motivatie die Brussel heeft gegeven voor het uitstel van de besprekingen. Hij zei te hopen dat er onderhandelingen over dit belangrijke onderdeel van het toetredingspakket later dit jaar alsnog zullen beginnen.

Babacan waarschuwde dat de geloofwaardigheid van de Europese Unie op het spel komt te staan als het niet doorgaat met de onderhandelingen of opeens niet meer over volwaardig lidmaatschapvoor Turkije wil praten. Dat zal volgens hem niet alleen Turkije, maar ook de EU flinke schade berokkenen, ‘zelfs op mondiale schaal’.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier probeerde de pil te vergulden met de constatering dat de Europese Unie wel over twee andere beleidsterreinen met Turkije gaat onderhandelen. Maar daarbij gaat het om veel minder belangrijke hoofdstukken. Bovendien was het voor het eerst dat Turkije in de praktijk kennis maakte met de negatieve houding van de nieuwe Franse president tegenover de toetreding van Turkije.

Sarkozy heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij vindt dat Turkije niet thuis hoort in de EU, maar tot nog toe bleef zijn verzet beperkt tot woorden. Het ziet ernaar uit dat die periode definitief voorbij is. De kwestie zal waarschijnlijk tot een uitbarsting komen op de top van de EU-leiders eind dit jaar. Sarkozy wil dat de leiders zich dan uitspreken over de vraag waar de grenzen van de EU liggen.

Dat zal ongetwijfeld tot een botsing leiden met Groot-Brittannië, dat altijd druk campagne heeft gevoerd voor de toelating van Turkije. De Britse regering is daar vooral uit geopolitieke overwegingen voor. Volgens Londen zou het opnemen van de Turken een positief signaal vormen aan het adres van de islamitische wereld.

Andere landen, zoals Oostenrijk, staan echter uiterst sceptisch tegenover het toelaten van Turkije. Ook bondskanselier Merkel heeft in het verleden laten weten dat zij meer ziet in een ‘geprivilegieerd partnerschap’ voor Turkije.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden