'Turkije blokkeert bankrekeningen Turkse Nederlanders'

De Turkse overheid blokkeert rekeningen van een bank die gelieerd is aan de Gülenbeweging. Dat meldt Trouw. Ook tegoeden van Turkse Nederlanders bij Bank Asya zijn bevroren. Het zou gaan om bedragen tot enkele tienduizenden euro's.

Jurre van den Berg
Stickers in op een verkeersbord in Rotterdam met de afbeelding van de Turkse president Erdogan. Beeld anp
Stickers in op een verkeersbord in Rotterdam met de afbeelding van de Turkse president Erdogan.Beeld anp

Bank Asya is opgericht door de Gülenbeweging. Volgens de Turkse president Erdogan zit de groepering achter de mislukte staatsgreep van vorige zomer. Na de afgewende coup werden de activiteiten van de bank opgeschort. Vervolgens is Bank Aysa overgenomen door een Turks staatsfonds.

Rekeninghouders bij de bank worden in Turkije vervolgd en kunnen niet bij hun geld. In totaal bevroor Ankara volgens Trouw 1,6 miljard euro aan banktegoeden.

Turkse Nederlanders met een rekening bij Bank Asya worden doorgelicht op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Om hun spaargeld terug te krijgen, moeten ze afreizen naar Turkije. Maar (vermeende) Gülenisten vrezen dan opgepakt te worden. Het Turkse consulaat in Nederland wil hen niet helpen, vanwege 'orders uit Turkije'.

Lange arm van Ankara

In de Nederlandse politiek bestaan al langer grote zorgen over de lange arm van Ankara. 'De boodschap is en blijft: geen inmenging van de Turkse politiek in Nederland', zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA).

Recent leidden voornemens van Turkse ministers om in Nederland campagne te voeren voor het referendum dat de macht van president Erdogan moet vergroten tot een diplomatieke rel. Kort na de couppoging afgelopen zomer ontstond onrust op een Zaanse basisschool, nadat veel ouders hun kinderen plotseling van school haalden. De Roos zou een 'terroristenschool' zijn.

Naschrift:
De typering van De Roos als 'terroristenschool' kwam van enkele moeders die hun kinderen na de de couppoging in Turkije van school haalden, vanwege de banden van de school met de Gülen-beweging. De rechter verbood hen later De Roos een 'terroristenschool' te noemen.

Lees verder:

Propaganda onder Erdogan: Ankara-tv in de Neder-Turkse huiskamer
Van alle manieren die de Turkse president Erdogan heeft om Turken buiten Turkije te beïnvloeden, is tv een heel belangrijke. Erdal Balci keek een week om te zien hoe die propaganda werkt.

Waarom de diplomatieke rel met Turkije zo uit de hand liep
.
De ruzie met Turkije is de grootste diplomatieke rel uit de recente Nederlandse geschiedenis. Hoe kon het zo uit de hand lopen? Een reconstructie

Trekt Gülen echt aan al die touwtjes?
De Gülenbeweging lijkt ongrijpbaar. Toch pik je de gülenisten er vaak zo uit, merkt Erdal Balci op. Lees hier het ongekende wereldwijde succes van Fethullah Gülen, een oude man in Amerika.

Turkse claim op invloed in Europa heeft een lange geschiedenis.
Turkije heeft formidabele chantagemiddelen tot zijn beschikking om erkenning van zijn lange arm in Europa af te dwingen, betoogt arabist Ruben Gischler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden