Turkije blijft bij standpunt over Cyprus

Turkije blijft bij zijn standpunt inzake Cyprus, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gül. Hij sprak dinsdag op dag na de formele start van toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie....

De Turkse regering erkent de republiek Cyprus, een lid van de EU, niet. Het beschouwt als enige in de wereld de Turkse Republiek Noord-Cyprus als het echte Cyprus. Die republiek kwam door een Turkse invasie in 1974 tot stand.

Pas als deze twee Cypriotische partijen een regeling voor het eiland hebben getroffen dan kan Turkije één verenigd Cyprus inclusief het huidige Grieks-orthodoxe zuiden erkennen.

Cyprus is zo vooralsnog een onoverkomelijk obstakel voor toetreding van Turkije tot de EU. De onderhandelingen kunnen echter wel tien jaar gaan duren.

De Turkse regering hoopt mogelijk dat de kwestie dan is overgewaaid. Er is dan mogelijk via de Verenigde Naties een regeling getroffen tussen de Turkse Noord-Cyprioten en de Grieks-orthodoxe zuiderlingen. Mogelijk kan ook de binnenlandse druk in Turkije om Noord-Cyprus door dik en dun trouw te blijven, wegebben.

Maar momenteel zijn veel hoge Turkse officieren en talrijke burgers met nationalistische en/of islamitische overtuigingen mordicus tegen de erkenning van het door de Grieks-orthodoxen gedomineerde Cyprus.

De publieke opinie vreest vaak dat de Europeanen in wezen hun unie misbruiken om Turkije te chanteren of te vernederen en eigenlijk Turkije niet als lid willen opnemen.

Turkse politici betuigen daarom graag luidkeels hun trouw aan Noord-Cyprus en erkennen het zuiden niet. Zo maken ze duidelijk dat de EU hen niets opdringt. Een Turkse krant bracht dinsdag het begin van de onderhandelingen met de EU onder de triomfantelijke kop: Wij hielden voet bij stuk en wonnen (van de EU).

Gül beleed de ferme houding dinsdag opnieuw voor de Turkse televisie. Maar voor de onderhandelingen hoeft Ankara zijn standpunt voorlopig niet te wijzigen. In 2006 bekijkt de EU weer of Turkije dan vorderingen heeft gemaakt op het pad dat op den duur leidt naar erkenning van het EU-lid Cyprus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.