Turkije bestookt zowel IS als Koerden met artillerievuur

Turkije heeft dinsdag in het noorden van Syrië doelen van de Islamitische Staat en van Koerdische strijders met artillerievuur bestookt. De strijd concentreert zich rond de Syrische grensstad Jarablus, die in handen is van IS. Daar dreigt een confrontatie tussen Syrische rebellen die door Turkije worden gesteund en Koerdische strijdkrachten die hulp krijgen van de VS.

Turkse pantservoertuigen bij de Syrische grens.Beeld AP

Jarablus is van groot strategisch belang. De stad vormt een belangrijke schakel in de contacten van IS met de buitenwereld. Turkije is er dan ook op gebrand de terreurgroep uit de grensplaats te verdrijven. Na een bloedige zelfmoordaanslag afgelopen weekeinde in de Turkse stad Gaziantep bezwoer Ankara de grensstreek te zuiveren van IS-strijders.

Terwijl Turkije stellingen van de Islamitische Staat bij Jarablus onder vuur nam, leken door Turkije gesteunde Syrische rebellen zich op te maken voor een grondoffensief om IS daar te verjagen. Naar schatting 1500 Syrische rebellen verzamelden zich bij Gaziantep, kennelijk ter voorbereiding van een aanval. De Turkse artilleriebeschietingen zouden zijn bedoeld om de weg voor hen vrij te maken.

Nadat de Turkse grensplaats Karkamis dinsdag was getroffen door granaten van IS, gaven de Turkse autoriteiten de bewoners opdracht deze plaats te verlaten. Karkamis ligt vlakbij Jarablus. Of de evacuatie verband houdt met een op handen zijnde aanval op Jarablus was niet duidelijk.

De Turken beschoten ook posities van de Koerdische strijdgroep YPG bij de stad Manbij. Kennelijk waren deze beschietingen bedoeld om Koerden af te houden van een opmars naar het nabijgelegen Jarablus.

Ook voor de Syrische Koerden is Jarablus een belangrijk doelwit. De YPG-militie beheerst een strook van 400 kilometer langs de grens tussen Turkije en Syrië en een klein stukje in het noordwesten van Syrië, Afrin. Als de Koerden erin slagen Jarablus te veroveren, brengt hen dat een stapje dichter bij het aaneensluiten van de twee gebieden die zij in handen hebben. Een groot aaneengesloten Koerdische gebied langs zijn grens is een nachtmerrie voor Turkije, dat worstelt met een opstand van Koerdische rebellen in eigen land.

Ankara beziet de groeiende invloed van de Syrisch-Koerdische strijders met argusogen. Eerder deze maand verdreven Syrische Koerden, die worden gesteund door de Amerikanen, de Islamitische Staat uit de stad Manbij, niet ver van Jarablus. Manbij ligt ten westen van de rivier de Eufraat.

Turkije wil dat de Koerdische strijders zich terugtrekken tot op de oostelijke oever van de Eufraat. Een zegsman van Syrisch-Koerdische strijders liet in het midden of er plannen zijn om op te trekken naar Jarablus. Maar hij zei dat zij bereid zijn 'het land te verdedigen tegen plannen voor een directe of indirecte bezetting'. Volgens hem bevinden zich onder de rebellen die zich verzamelen in Turkije 'terroristen' en Turkse commandos.

Een Syrische-Koerdische commandant die had aangekondigd de inwoners van Jarablus te beschermen tegen 'Turkse agressie' is maandag, kort na deze verklaring, doodgeschoten. Volgens de Koerden is de commandant vermoord door Turkse agenten.

In het noordoosten van Syrië veroverden YPG-strijders bijna de gehele stad Hasaka op het regeringsleger en regeringsgezinde milities. Manschappen van de regering hebben alleen nog enkele gebouwen in het stadscentrum in handen. Na zes dagen van felle strijd kwamen de Koerden met de regeringstroepen een staakt-het-vuren overeen. De verovering van Hasaka wordt door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezien als een grote nederlaag voor het regime in Damascus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden