Turkije bestookt posities van IS en Koerdische YPG in Syrië

Het Turkse leger heeft maandag posities van Islamitische Staat (IS) en de Koerdische strijdgroep YPG bestookt in Syrië. De aanvallen zijn volgens een Turkse functionaris bedoeld om gematigde Syrische rebellen te helpen. IS-strijders werden aangevallen bij de grensstad Jarablus. Dit gebeurde met houwitsers. Ook werden doelen van de YPG bij Manbij bestookt met artillerie.

Redactie
IS-strijders in juli bij Manbij. Beeld AP
IS-strijders in juli bij Manbij.Beeld AP

De beschietingen komen na de zelfmoordaanslag van zaterdag op een Koerdische bruiloft in Turkije waarbij 53 doden vielen.

'Het doel is om een corridor te openen voor gematigde rebellen', aldus de functionaris tegen het persbureau Reuters. Deze zouden IS in het grensgebied moeten terugdringen. Het Turkse leger voerde zeker twintig beschietingen uit op YPG-posities bij Manbij.

De Turkse aanvallen leken slechts een kwestie van tijd. Eerder op de dag had minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gezegd dat de regio die grenst aan Syrië 'volledig moet worden schoongeveegd' van IS-strijders.

Ankara beschouwt ook de YPG, die strijdt tegen IS, als een gevaar voor Turkije. President Erdogan en het leger beschouwen deze Koerdische militie als een verlengstuk van de Turkse PKK. De YPG wordt door de VS echter gezien als een belangrijke steunpilaar in de strijd tegen IS.

De aanslag in Gaziantep, waarbij 22 kinderen omkwamen, werd gepleegd door een kind van tussen de 12 en 14 jaar oud. Op bewakingscamera's is te zien dat het kind door twee personen begeleid werd. De identiteit van de jongen is nog niet bekend en ook is de aanslag tot op heden niet opgeëist. Volgens de Turkse krant Hurriyet worden er DNA-testen uitgevoerd om de identiteit, nationaliteit en geslacht van de aanslagpleger vast te stellen.

Tot nu toe zijn 44 slachtoffers geïdentificeerd, meldt persbureau Dogan. Volgens een ooggetuige is één van hen een baby van drie maanden oud.

President Recep Erdogan zegt dat Islamitische Staat (IS) waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de aanslag. Ankara zal de strijd tegen de jihadisten in Syrië blijven ondersteunen, aldus minister Cavusoglu. Syrische rebellen bereiden op dit moment een aanval op de stad Jarablus voor. Als zij deze stad op IS weten te veroveren, frustreert dat tegelijkertijd de hoop van de Koerden om hun macht in dit gebied uit te breiden.

De kist van een slachtoffer van de aanslag op de Koerdische bruiloft wordt naar de begraafplaats gedragen. Beeld afp
De kist van een slachtoffer van de aanslag op de Koerdische bruiloft wordt naar de begraafplaats gedragen.Beeld afp

Explosie tussen dansende mensen

Zaterdagavond laat, net voor elf uur, klonk er een luide explosie bij een trouwzaal in de wijk Akdere, waar een huwelijksceremonie gaande was. Volgens lokale journalisten was de klap in grote delen van de stad te horen.

'Het feest was bijna voorbij en er was een enorme explosie tussen de dansende mensen', aldus de 25-jarige Veli Can. 'Er waren overal lichaamsdelen en bloed.' Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen bij het feest aanwezig waren.

Zondag dromden huilende mensen samen op begraafplaatsen en bij ziekenhuizen waar slachtoffers werden geïdentificeerd. Het dodental loopt mogelijk nog op, want van de circa zeventig gewonden zijn er zeker vijftien ernstig aan toe. Het bruidspaar behoort tot de gewonden die niet in kritieke toestand verkeren.

Islamitische Staat is eerder verantwoordelijk gehouden voor aanslagen in Turkije - vaak op plaatsen waar Koerden bijeen kwamen in een poging etnische spanningen te de-escaleren. De dodelijkste aanslag was in oktober vorig jaar, toen meer dan honderd mensen om het leven kwamen nadat er twee bommen afgingen aan het begin van een grote vredesdemonstratie in Ankara.

Volgens de pro-Koerdische partij HDP was de getroffen bruiloft een huwelijk van één van haar leden.

Mensen wachten tijdens de begrafenis bij de graven die zijn gemaakt voor de slachtoffers van de aanslag. Beeld afp
Mensen wachten tijdens de begrafenis bij de graven die zijn gemaakt voor de slachtoffers van de aanslag.Beeld afp
Een jonge vrouw wacht bij een mortuarium op de kist van een omgekomen familielid. Beeld afp
Een jonge vrouw wacht bij een mortuarium op de kist van een omgekomen familielid.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden