Turkije belooft Koerden meer welvaart

In een poging de sympatisanten van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK de wind uit de zeilen te nemen, heeft de Turkse regering een bijzondere maatregel afgekondigd....

ERIC OUTSHOORN

Van onze verslaggever

Eric Outshoorn

ANKARA

Beide aankondigingen lijken ook bedoeld om de internationale gemeenschap te laten zien dat Turkije haast wil maken met de ontwikkeling van het zuidoosten, waar veel Koerden wonen. De premier zei dat de plannen voor de investeringen al tot stand waren gekomen onder de vorige regering.

Slechts de guerrilla-activiteiten van de PKK hebben belet dat deze maatregelen ten uitvoer werden gebracht, lijkt de suggestie van Ecevit. Maar nu PKK-leider Abdullah Öcalan gevangen zit, kan Turkije eindelijk beginnen met de wederopbouw van het Zuidoosten .

Hoewel zijn minderheidsregering slechts tot de verkiezingen van 18 april aanblijft, zei Ecevit het van het grootste belang te achten dat deze investeringen worden gedaan. Economische en sociale ontwikkeling zijn even belangrijk als het bestendigen van de veiligheidssituatie.

Een deel van die plannen was zelfs al in uitvoering, maar tot nu toe was de regering er niet in geslaagd ondernemers massaal enthousiast te maken voor investeringen in het Zuidoosten. Dat heeft niet alleen te maken met de guerrilla-oorlog, maar ook met de slechte economische situatie in het land .

De minister van Financiën, Zekeriya Temizel, zei vrijdag niettemin dat Zuidoost-Anatolië een veelbelovend gebied is voor investeerders. Hij beloofde dat alle problemen rond de financiering van projecten zullen worden opgelost.

'Het grootste probleem voor de regio is het gebrek aan kapitaal. Er is ondernemingslust genoeg, evenals ondernemers', zei hij hoopvol op een bijeenkomst met de top van de Zuidoostelijke Vereniging van Industriëlen en Zakenlieden (Gunsiad). Gunsiad-voorzitter Vasfi Aykil is minder overtuigd. Volgens hem moet de regering de energieprijzen verlagen en geen ambtenaren meer ontslaan.

Ofschoon Ecevits investeringsplannen een cosmetische component hebben, zijn ze zeker niet alleen maar bedoeld om de Europese Unie en de rest van de wereld te laten zien hoe goed de Turken het voor hebben met hun weerbarstige minderheden. Volgens de politicoloog prof. Dogu Ergil van de Universiteit van Ankara is het doen van investeringen, het toepassen van de principes van de rechtsstaat en het invoeren van democratische hervormingen zelfs de enige oplossing voor het Koerdische probleem.

'De PPK vertegenwoordigt slechts een deel van de Koerden, er zijn heel wat liberale Koerden die helemaal niet onafhankelijk van Turkije willen worden. Als de tien miljoen hier wonende Koerden werkelijk onafhankelijkheid zouden nastreven, zouden de straten van heel Turkije worden overstroomd met bloed', zegt Ergil. 'Zeg maar dat 10 procent echt een eigen staat wil, de rest wil slechts culturele vrijheid.'

De maatregel van de regering-Ecevit om het PKK-strijders aantrekkelijker te maken zich over te geven, heeft de zegen van de militairen en van de politieke partijen. Normaal gesproken zou het parlement een amendement van de zelfde strekking kunnen aannemen, maar vanwege de komende verkiezingen is dat op reces.

Tientallen afgevaardigen zijn op campagne. Dat is althans de officiële verklaring waarom het parlement niet wordt teruggeroepen. Waarnemers zeggen echter dat Ecevit bang is dat kamerleden die niet op verkiesbare plaatsen staan of hun zetel dreigen te verliezen, zullen proberen de verkiezingen uitgesteld te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden