Turkije begint offensief tegen PKK-strijders in noord-Irak

Turkije heeft maandag ongeveer 35 duizend militairen over de grens met noord-Irak gestuurd in het kader van een offensief tegen de guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK)....

AFP, AP, The Guardian

ANKARA

De premier zei dat zij president Clinton van haar plannen op de hoogte had gebracht. Het Witte Huis liet weten dat er 'enkele contacten' met Ankara waren geweest, maar 'dat de aard van de actie niet duidelijk is'. President Demirel heeft gezegd dat hij een gesprek had met president Rafsanjani van Iran.

Bij zonsopgang staken de Turkse strijdkrachten de grens met het autonome noord-Irak over bij de brug over de Habur. Zij werden vergezeld door tientallen tanks, pansterwagen en vrachtwagens vanuit de lucht gesteund door F-16 gevechtsvliegtuigen en helikopters. Kolonel Ihsan Ongun vertelde tijdens een persconferentie dat de strijdkrachten over een breedte van 225 kilometer ongeveer 40 kilometer in noord-Irak zullen binnendringen.

Het ziet ernaar uit dat de troepen naar het noord en oosten van de Noordiraakse stad Zakho zijn uitgewaaierd op zoek naar Koerdische opstandelingen. Kolonel Ongun zei dat er zich in het gebied ongeveer 2800 Koerdische strijders verspreid over twaalf bases bevinden.

Ongun voegde eraan toe dat gevechtsvliegtuigen 33 raids hadden uitgevoerd op doelen in de Sinath-Bote regio. In de zuidoostelijke stad Diyarbakir zei een legerwoordvoerder dat alleen in de Bote-regio 76 bommen zijn afgegooid op tien kampen van de PKK. Volgens militaire bevelhebbers zal het leger zich terugtrekken zodra het zijn missie heeft voltooid.

De Turkse regering zweert ieder voorjaar dat zij de PKK zal verpletteren. Het huidige offensief kan de populariteit van premier Ciller kortstondig vergroten, die is aangetast door de economische crisis. Maar zolang de PKK blijft streven naar een eigen staat, of grotere autonomie, zoals PKK-leider Ocalan sinds vorig jaar zegt na te streven, gaat de oorlog door.

Imiddels hebben Iraakse Koerdische leiders ontkend dat zij door Turkije van tevoren van het aanstaande offensief op de hoogte waren gesteld. Een woordvoerder van de Koerdische Democratische Partij (KDP) die het grootste deel van het grensgebied met Turkije beheerst, noemde het offensief 'ongerechtvaardigd' omdat er zich in het gebied geen PKK-kampen bevinden.

In een officiële verklaring beschuldigde de DKP de Turkse troepen ervan de huizen van Iraakse Koerden in Dakara en Heizawa te zijn binnengevallen en te hebben geïntimideerd. In het verleden hebben Turkse gevechtsvliegtuigen dorpen van Iraakse Koerden aangevallen. Na aanvankelijke ontkenningen werden daarvoor in een enkel geval verontschuldigingen aangeboden.

Het Turkse leger heeft intussen de grens met noord-Irak voor twee weken afgesloten, zodat het gebied niet kan worden bevoorraad. Een journalist van het persbureau AFP zag een file van vijftien kilometer van vooral Koerdische vrachtwagens staan. Tussen noord-Irak en Turkije vindt een levendige ruilhandel plaats van goedkope, illegale Iraakse olie tegen levensmiddelen en goederen voor het autonome Koerdische gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.