Turkije arresteert activist Yagmurdereli

De Turkse politie heeft in de nacht van zondag op maandag de blinde advocaat en mensenrechtenactivist Esber Yagmurdereli opgepakt. De agenten brachten hem naar de gevangenis voor het uitzitten van een levenslange celstraf, die in Turkije op maximaal 36 jaar is gesteld....

AFP; AP; NYT; REUTER

AFP, NYT, AP, Reuters

ANKARA

De 52-jarige advocaat werd volgens het persbureau Anatolië gearresteerd toen hij een tv-studio verliet waar hij aan een discussieprogramma had meegewerkt. De links georiënteerde Yagmurdereli werd in september 1991 tot tien maanden veroordeeld na deelname aan een bijeenkomst over mensenrechten. Bij die gelegenheid verweet hij de Turkse regering schending van het internationaal recht door etnische groeperingen, zoals de Koerden, religieuze en andere rechten te onthouden.

Het vonnis betekende dat hij ook de rest van de levenslange gevangenisstraf moest uitzitten die hij in 1978 kreeg en waaruit hij in 1991 voorwaardelijk was vrijgelaten. Een rechtbank veroordeelde Yagmurdereli in 1978 in eerste instantie ter dood wegens het propageren van een onafhankelijke Koerdische staat. Daarvan had hij in 1991 veertien jaar uitgezeten.

De advocaten van Yagmurdereli gingen twee keer in hoger beroep tegen het vonnis van 1991, maar het werd desondanks vorige maand nogmaals bevestigd. Sindsdien rekende hij op arrestatie door de politie. In een interview met The New York Times, vorige maand, zei hij geen moeite te zullen doen zijn lot te ontlopen.

Esber Yagmurdereli, die blind is sinds een ongeluk op zijn elfde, moet nu de 22 jaar uitzitten van de straf waarvan hij voorwaardelijk was ontslagen plus de tien maanden waartoe hij in 1991 werd veroordeeld.

Tegen de Amerikaanse krant zei hij in september te verwachten dat hij niet meer dan twee jaar gevangen zal zitten, omdat zich in Turkije politieke veranderingen zullen voordoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden