Turken zonder visum EU in, als Turkije illegale migranten terugneemt

De Europese Unie gaat de komende jaren geleidelijk de visumplicht voor Turken afschaffen. In ruil daarvoor zal Turkije voortaan illegale migranten terugnemen die vanaf Turks grondgebied de Europese Unie zijn binnengekomen.

ISTANBUL - Dit is woensdag bekendgemaakt door eurocommissarissen Füle en Malmström en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu. De EU en Turkije zullen hierover op 16 december een akkoord ondertekenen.

Beide partijen prezen de afspraken als een belangrijke stap, die de moeizame onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU een nieuwe impuls moet geven. 'Deze verklaring laat de verbondenheid van Turkije en de EU zien', aldus eurocommisaris Malmström. De Turkse minister Davutoglu: 'Turkije is een deel van Europa. Dat is een historische realiteit.'

Over de datum waarop de Turken visumvrij naar de EU mogen reizen liet Malmström zich niet uit. Davutoglu wel. 'Visumvrijstelling voor Turkse burgers zal binnen 3,5 jaar worden geïntroduceerd', aldus de bewindsman. 'Misschien wordt het veel eerder gerealiseerd.'

Turkije is een van de belangrijkste springplanken voor illegale immigranten die naar de EU komen. Vooral voor mensen uit het oosten ligt de route via Turkije voor de hand. Reizigers uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal- en Zuid-Azië krijgen makkelijk een visum voor Turkije, of hebben helemaal geen visum nodig. De Turkse grens met de EU-landen Griekenland en Bulgarije wordt relatief slecht bewaakt. Ook corruptie onder grensbewakers speelt een rol.

De EU heeft er al jaren op aangedrongen dat Turkije illegalen terugneemt, maar de Turken weigerden dit tot nu toe. Turkije had geen zin opgescheept te worden met de illegalen en zei niet de middelen te hebben om de migranten op te vangen.

De Turkse regering eiste bovendien, in ruil voor de terugname, visumvrij reizen voor haar eigen burgers. En dat stuitte weer op onwil in een aantal EU-landen, die een toestroom van Turken vreesden.

De EU belooft Turkije nu financiële hulp om een deel van de kosten te compenseren die de terugkeer van de illegalen met zich meebrengt. En Turkije waarschuwt alvast dat het de terugname van illegalen zal stopzetten als de EU de afschaffing van de visumplicht traineert.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden