Turken krijgen wegens verkrachting en moord levenslang

De rechtbank in het Turkse Alanya heeft donderdag twee Turken veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens moord op een Georgische en een Nederlandse vrouw, en twee pogingen tot moord, ontvoering, verkrachting, mishandeling en beroving....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM/ALANYA

Hakan K. (25) en Gazi K. (20) kregen levenslang. Yusuf C. (18) en Ali G. (16) kregen 36 jaar. De laatste was tijdens het plegen van de misdrijven vorig jaar mei nog minderjarig. Na de uitspraak ontstonden vechtpartijen tussen boze Turken en de verdachten, die probeerden uit het arrestantenbusje te klimmen.

De mannen staken op 21 mei vorig jaar een 21-jarige Georgische vrouw dood en vermoordden een dag later de 35-jarige Marijke van Dijk uit Hilversum. De vier mishandelden en verkrachtten daarna ook haar twee vriendinnen H. Adrichem (28) en S. Kranenburg (26). Eerder vorig jaar verkrachtten de verdachten ook al een Duitse toeriste. Hakan K. randde eerder een Turkse vrouw aan.

Van de levenslange gevangenisstraffen moeten de verdachten een aantal jaren in eenzame opsluiting doorbrengen, aldus het vonnis. De uitspraak van de rechtbank is niet definitief. In Turkije wordt iedere zaak automatisch in hoger beroep op juridische punten bekeken.

De vonnissen staan haaks op de voorspellingen van de Turkse advocaat H. Bora, die de Nederlandse vrouwen gedurende het proces begeleidde. Maandenlang stond voor hem vast dat de mannen de strop stond te wachten, ook al worden in Turkije, onder Europese druk, al vijftien jaar lang geen doodvonnissen meer uitgevoerd. In brede kring dacht men dat de rechtbank in Alanya wel de doodstraf zou eisen, maar dat het Turkse parlement dat niet zou bewilligen.

Uit de uitspraak blijkt dat de rechter de uitslag van het psychiatrisch rapport over hoofdverdachte Hakan K., die als volkomen toerekeningsvatbaar werd beschouwd, heeft gevolgd. De rechter heeft consideratie betoond met Yusuf C. Met zijn achttien jaar is hij meerderjarig, had hij als volwassene gestraft kunnen worden en levenslang kunnen krijgen. Gazi K. had, om de doodstraf te ontlopen, aanvankelijk gezegd minderjarig te zijn. Maar botonderzoek en het geboortenregister wezen uit dat hij twintig jaar was.

De Turkse criminoloog Y. Yesilgöz uit Utrecht is er sinds de zomer van overtuigd geweest dat Turkije de doodstraf niet zou laten voltrekken. De recente toetreding van het land tot de zogenoemde Douane-unie heeft volgens hem niet tot nieuwe overwegingen geleid. 'In Turkije gebeuren dagelijks afschuwelijke dingen: er worden mensen vermoord en gemarteld. Maar men is steeds heel druk bezig het imago op te poetsen en doet er alles aan om de indruk te wekken dat de democratie groeit.'

Dat de vier Turken de strop bespaard is gebleven, wil volgens Yesilgöz niet zeggen dat zij de gevangenis zullen overleven. Hij acht het niet onwaarschijnlijk dat bewakers of andere gevangenen de 'monsters', zoals het viertal door veel Turken wordt genoemd, door wurging of met messen zullen ombrengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden