Turist, Plien en Bianca, Late Rembrandt

De favorieten en de aanraders van de redactie: hilarische sketches en sterke slapstick van Plien en Bianca bijvoorbeeld. En Rembrandt in zijn roerigste periode naast de duistere techno van Jeff Mills.

Kristofer Hivju en Johannes Bah Kuhnke in Turist.Beeld Turist

Film: Turist

Regie Ruben Östlund; in 30 zalen

Als hij denkt te sterven onder een lawine, pakt Tomas zijn iPhone, maar laat zijn vrouw en kinderen achter. Leg dat maar eens uit, later, als iedereen weer keurig in het chalet in het aangeharkte skioord zit. Het is een briljant uitgangspunt dat aan de basis van Turistligt en regisseur Ruben Östlund werkt het zo mogelijk nog beter uit. Turist is een droogkomisch, venijnig relatiedrama dat ook vragen stelt over de rolverdeling tussen man en vrouw, instinct en maatschappelijke conventies.

Cabaret Plien en Bianca - Gaat het nog door?

Tournee t/m 21/5.

De nieuwe show van comédiennes Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman is een uitstekend gelukte aaneenschakeling van snelle sketches en sterk uitgevoerde slapstick. Door middel van tientallen verkledingen en een inventief decor zien we hoe balletdansers proberen een pas de deux te dansen, topmodellen proberen over een catwalk te lopen en stokoude oorlogsveteranen proberen een krans te leggen - dit alles is gedoemd te mislukken, met grote hilariteit tot gevolg.

Beeldende kunst: Late Rembrandt

t/m 17 mei, Rijksmuseum Amsterdam

Na De Nachtwacht (1942) schilderde Rembrandt tien jaar lang geen portretten. Hij verspilde geld als water, verloor alles en moest weer opnieuw beginnen. Die roerige periode staat centraal in de tentoonstelling Late Rembrandt. Want al was hij in 1650 nog niet oud (44 jaar), er veranderde iets in zijn schilderijen: die werden donkerder van toon, grover en losser van streek, en zijn figuren lijken introverter. Of het een denkend kind is of een badende vrouw, een rijke vriend of een apostel; het lukte Rembrandt vaak om in één figuur een wereld aan emoties te leggen. In Amsterdam zijn de mooiste werken uit deze periode nu bijeen.

Theater: De Vriend N.V.

Door Opium voor het Volk, regie Paul Knieriem. T/m 29/3

Een vlotte komedie met een moreel dilemma in het hart. Eva de Vriend (Leny Breederveld), zakenvrouw en moeder van vijf, moet opbiechten dat al het geld waar de familie al die jaren zo riant van leefde, is verdiend met fraude. Het moet nu allemaal teruggeven worden. De kinderen (onder andere een politicus, een kunstenaar, een promovendus) zijn eerst verontwaardigd, maar bevinden zich al snel op een hellend vlak. In soepele, geestige scènes bedenken ze een dubieus reddingsplan.

Beeldende kunst: The Frick Collection

Mauritshuis Den Haag, t/m 10/5

Goed, over Ingres' comtesse is genoeg gezegd; nu haar uitzicht, Constable's Het Witte Paard (1819). Het is een van zijn befaamde six-footers, in 1894 aangekocht door de Amerikaanse bankier John Pierpont Morgan; in 1943 overgenomen door The Frick. Een fijn schilderij van een fijne setting: watertje, huisjes: veel weldadig groen, rondscharrelend vee aan de oever, alles zorgvuldig uitgebalanceerd onder een stevige wolkenpartij. Die kon beter, meende de meester zelf, en dus luidde het devies: wolken schilderen. In kleine, vinnige studies. Twee daarvan hangen ook in Den Haag.

Muziek: Jeff Mills

Stadsgehoorzaal Leiden, 21/02

De onverstoorbare Detroitse technoproducer en dj Jeff Mills is inmiddels even in de vijftig, maar de elasticiteit in zijn straffe en donkere techno én dj-skills nog lang niet kwijt. Mills is nog altijd rusteloos en zoekende, zo bleek vorige week bij het verschijnen van Mills' driedubbel-cd met daarop een uitgesponnen en ingetogen soundtrack bij de stomme film Frau Im Mond van Fritz Lang, uit 1929. In de Leidense Stadsgehoorzaal zal het ongetwijfeld iets dansbaarder worden, maar niet minder duister en geheimzinnig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden