Tunesische vissers blokkeren boot van anti-migratie-activisten

De missie van Defend Europe, een extreem-rechtse groep activisten die de komst van vluchtelingenboten op de Middellandse Zee probeert tegen te houden, ondervindt opnieuw problemen nu Tunesische vissers hun schip, de C-Star, met bootjes hebben tegengehouden toen het zondag in de haven van Zarzis probeerde aan te leggen.

Eline Schaart
Het schip C-star van het extreem-rechtse Defend Europe in de haven van Famagusta, Noord-Cyprus. Beeld epa
Het schip C-star van het extreem-rechtse Defend Europe in de haven van Famagusta, Noord-Cyprus.Beeld epa

'Als ze hier toch komen dan sluiten we de tankvoorziening', zei Chamseddine Bourassine, hoofd van de lokale vissersorganisatie, tegen AFP. 'Het is het minste wat we kunnen doen gezien de situatie op de Middellandse Zee', voegde hij eraan toe. 'Moslims en Afrikanen gaan dood.'

Volgens Thorsten Schmidt, een Duitse activist van Defend Europe, is het illegaal wat de vissers hebben gedaan. 'We wachten nu voor de kust van Tunesië totdat we toestemming hebben de haven in te gaan', zegt hij via de telefoon. Officieel heeft Defend Europe nog geen commentaar gegeven over het incident met de Tunesische vissers.

Defend Europe beschuldigt schepen van humanitaire organisaties van samenwerking met mensensmokkelaars in Libië. Hulporganisaties hebben dit stelselmatig ontkend en vinden de missie van de groep een gevaarlijke publiciteitsstunt.

Het schip de C-star van het extreem-rechtse Defend Europe in de haven van Famagusta, Noord-Cyprus. Beeld epa
Het schip de C-star van het extreem-rechtse Defend Europe in de haven van Famagusta, Noord-Cyprus.Beeld epa

Vorige week kwam de Italiaanse Justitie voor het eerst met bewijs dat aantoont dat er contact was tussen mensensmokkelaars in Libië en een van de ngo-schepen, de Iuventa van de Duitse hulporganisatie Jugend Rettet. Het bewijs speelt Defend Europe in de kaart. 'Het onderzoek van de Italiaanse autoriteiten is het begin', zegt Schmidt. 'Onze missie is pas afgelopen als alle ngo-schepen zijn gestopt met hun taxiservice voor migranten.'

Volgens de extreem-rechtse groep is het werk van de hulporganisaties illegaal en gevaarlijk. Schmidt: 'Ngo's zijn de drijvende kracht achter de mensenhandel op de Middellandse Zee. Als de ngo-boten er niet waren zouden smokkelaars betere boten en meer brandstof aan de migranten moeten geven. De beste reclame voor smokkelaars zijn immers de migranten die na hun overtocht vanuit Europa contact zoeken met familieleden en vrienden'.

Crowdfunding

De blokkade in de haven van Zarzis is niet het eerste obstakel voor de bemanning van de C-Star. Het schip werd eerder een week vastgehouden in het Suezkanaal. In Cyprus verlieten enkele bemanningsleden uit Sri Lanka het schip om asiel aan te vragen in Europa. Een pijnlijke actie, aangezien het overvaren van migranten juist datgene is waar Defend Europe tegen ageert.

Defend Europe komt voort uit een bredere Europese beweging die zichzelf Generation Identity noemt. De groep beroept zich op de culturele en historische identiteit van het eigen volk en gelooft dat massamigratie een bedreiging vormt voor deze identiteit.

De C-Star is gekocht met geld dat via een crowdfundingsactie is verzameld: 70 duizend euro in totaal. Aan boord van het schip zijn activisten uit Italië, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden