Tunesië begint onderzoek fortuin Ben Ali

TUNIS - Het Openbaar Ministerie in Tunesië is woensdag begonnen aan het onderzoek naar de bezittingen van de verjaagde president Zine al-Abidine Ben Ali en diens entourage. Het onderzoek richt zich niet alleen op bankrekeningen en roerende en onroerende goederen in Tunesië, maar ook op bezittingen in het buitenland. Dat meldde het Tunesische staatspersbureau TAP woensdag.

ANP/AFP
null Beeld epa
Beeld epa

Justitie vermoedt dat Ben Ali, diens vrouw en voormalig kapster Leila Trabelsi en een reeks familieleden en politieke bondgenoten zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige diefstal van belastinggeld. Dat zou onder meer zijn gebruikt voor investeringen in luxegoederen en vastgoed. Ook zouden grote geldbedragen zijn verdwenen naar privébankrekeningen in binnen- en buitenland.

Duistere kracht
Trabelsi geldt in de ogen van veel Tunesiërs als de duistere kracht achter het corrupte regime van haar echtgenoot, die vrijdag onverwachts de wijk nam naar Saudi-Arabië. De Trabelsi-familie runde maffia-achtige criminele netwerken en ging te werk als een staat binnen de staat. Bij demonstraties tegen de regering van Ben Ali viel de haat jegens de Trabelsi's op door afkeurende kreten als 'het is de kapster die commandeert'. Groepen boze Tunesiërs plunderden na de val van het regime de systematisch eigendommen van leden van de Trabelsi-clan.

Kort voor de vlucht van Ben Ali zou zijn 53-jarige echtgenote nog een bezoek hebben gebracht aan de centrale bank van Tunesië. Trabelsi zou volgens het Franse dagblad Le Monde voor 45 miljoen euro aan goud hebben meegekregen. In eerste instantie weigerde de gouverneur van de bank de partij te overhandigen aan Trabelsi. Ze belde daarop haar man die pas na lang aandringen instemde met de merkwaardige 'opname'. Het lijkt erop dat ze het goud meekreeg en meteen naar Dubai is gevlogen, zo meldde Le Monde op basis van bronnen binnen de geheime dienst van Frankrijk. Een woordvoerder van de centrale bank heeft het bericht tegengesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden