NieuwsTunahan Kuzu

Tunahan Kuzu stopt als partijleider van Denk

Tunahan Kuzu stopt als partijleider van de politieke partij Denk en is niet beschikbaar als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Hij blijft zijn werk in de Tweede Kamer wel doorzetten maar draagt het fractievoorzitterschap over aan Farid Azarkan. Na de verkiezingen in maart volgend jaar zal hij stoppen met de politiek.

Tunuhan Kuzu tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Op Facebook zegt Kuzu dat hij stopt om persoonlijke redenen. ‘Het bouwen aan een politieke beweging die zowel in de Tweede Kamer als in het lokaal bestuur een boodschap heeft voor groepen die onvoldoende worden gehoord in de politiek is enerverend. De keerzijde voor mij als gezicht van Denk, is dat het een behoorlijke impact op mijn persoonlijke leven heeft.’

‘De afgelopen periode ben ik bij mezelf te rade gegaan of ik de energie en inzet die ik ten tijde van de oprichting van Denk en sinds de vorige landelijke campagne heb gehad opnieuw kon opbrengen. Of ik vervolgens in staat was om in een volgende periode met alles wat ik in me heb nog een keer meer dan alles kon geven. Het antwoord heb ik inmiddels gevonden en mijn besluit staat vast.’

In 2018 trad Azarkan ook al tijdelijk als fractievoorzitter op, maar ditmaal komt Kuzu niet terug. Een besluit over wie lijsttrekker moet worden tijdens de campagne voor de volgende verkiezingen ligt bij het landelijk bestuur van de partij.

Kuzu werd in 2014, samen met Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie gezet. Zij richtten een nieuwe partij op waarmee ze in 2017 drie zetels haalden bij landelijke verkiezingen. Ook nu staat de partij in peilingen op drie zetels. Kuzu’s Denk is wel als ‘de anti-PVV partij’ omschreven, al delen de twee tegenpolen een aversie jegens gevestigde media.

Denk kwam onlangs in opspraak toen Öztürk tijdens een Kamerdebat over onbedoelde burgerslachtoffers bij een luchtaanval op een bommenfabriek van IS in 2015 sprak van ‘moorden’. Ook noemde hij toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis een ‘lijkenverstopper’ en ‘verantwoordelijk voor de moorden’. Azarkan, de nieuwe fractievoorzitter, verdedigde de woordkeus van zijn partijgenoot (die zelf zei dat zijn woorden verkeerd begrepen waren). Meer dan drieduizend militairen deden aangifte tegen beide politici, maar het Openbaar ministerie concludeerde dat er geen grond voor rechtsvervolging was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden