Tumult na sappige anekdote

Wat gebeurde er in Kopenhagen in het spelershotel van het Nederlands voetbalelftal aan de vooravond van de interland tegen Denemarken?...

HET BEGON met een gerucht, een sappige anekdote over een paar verwende Nederlandse internationals en een beroemde Deen.

Vooral die Deen maakte tongen los in Kopenhagen. Laudrup was de naam die in verband werd gebracht met een gebeurtenis aan de vooravond van de vriendschappelijke interland tussen Denemarken en Nederland. Welke van de twee voetbalbroers, beide oud-Ajacieden, bleef onduidelijk. Maar geen Deen die bij het horen van die illustere naam aan een persoon van buiten het voetbal dacht, laat staan dat de spelling er toe deed. Brian of Michael was de vraag. Niet Laudrup of Loudrup.

Laudrup zou aan de vooravond van de interland op initiatief van vier Nederlandse internationals een feestje hebben georganiseerd in het luxueuze Marriott-hotel te Kopenhagen.

Een feestje in het weekend dat bondscoach Van Gaal deed besluiten om op te stappen?

Een feestje in het weekend dat Van Gaal aanzette tot het publiekelijk hekelen van de arbeidsmoraal van zijn internationals?

En daarvan was een van Denemarkens meest prominente voetballers de aanstichter?

Op de sportredactie van het Deense dagblad Berlingske Tidende veroorzaakte de anekdote genoeg opwinding om een journalistiek onderzoek te beginnen. Een enigszins ongewone stap voor de hoofdstedelijke kwaliteitskrant die relatief weinig aandacht besteedt aan sport, zegt chef sport Jesper Dahl Caruso. Maar de nieuwsgierigheid won het van de gewoonte.

Het voor de Denen meest spectaculaire deel van de geruchten bleek al gauw onzin. Niet Laudrup had een suite afgehuurd, maar Loudrup. Kim Loudrup welteverstaan, een nauwelijks bekende 36-jarige ondernemer die internetdiensten verricht voor luxueuze hotelketens. Hij houdt kantoor in een chique buurt op een steenworp afstand van het Deense koninklijk paleis en bezit naar eigen zeggen elf bedrijven.

Andere delen van de anekdote wist de krant naar eigen zeggen wel te staven. Op de avond voor de interland tussen Denemarken en Nederland is tot ver na middernacht gefeest in de Royal Suite (overnachtingsprijs ruim vijfduizend gulden). Kim Loudrup, die zichzelf een vriend noemt van Patrick Kluivert, was de aanstichter. En bij het feest was een groep dames aanwezig onder aanvoering van de in Denemarken bekende stripper en radiopresentatrice Kira Ekker.

Maar waren er Nederlandse internationals bij het partijtje?

De Royal Suite is op de bewuste vrijdagavond geboekt door Loudrup, zegt manager Hanspeter Bach ofner terwijl hij de ruimte van 160 vierkante meter binnengaat. De suite biedt een prachtig uitzicht op de haven van Kopenhagen, er zijn verschillende zithoeken, aan de wanden hangen olieverfschilderijen en er is een jacuzzi die hooguit ruimte biedt aan twee personen. Boekingen voor de suite zijn zeldzaam.

Bachofner heeft niet kunnen achterhalen of er internationals in de suite zijn geweest, maar hij sluit de mogelijkheid niet uit. De spelers verbleven op de zesde verdieping van het vijfsterrenhotel. Ze hadden geen toegangspasje voor de exclusieve bovenste etage, maar ze kunnen zijn uitgenodigd door Loudrup of via de brandtrap naar boven zijn gegaan.

Als er een feest is gehouden, verliep het volgens Bachofner rustig. Uit onderzoek naar aanleiding van de Deense publicaties is gebleken dat op de bewuste vrijdagavond niet is geklaagd over geluidsoverlast. De bewaking heeft niet hoeven ingrijpen, zoals in het weekend geregeld gebeurt. En er is geen gebruik gemaakt van de roomservice. 'Dat laatste zegt niet alles. Veel mensen nemen hun eigen drank mee. Zelfs als ze een suite van 18 duizend Kronen kunnen betalen.'

Internetondernemer Loudrup, wiens naam op de hotelrekening staat (hij bedong drieduizend Kronen korting), ontkent echter in alle toonaarden dat hij de suite heeft gehuurd en dat er voetballers aanwezig waren.

Op zijn Kopenhaagse kantoor, waar een kerstdiner maar niet op gang komt vanwege de vele telefonische vragen van de pers, zegt hij dat hij voorafgaand aan de interland alleen contact heeft gehad met Patrick Kluivert. De Barcelona-spits heeft hij enige jaren geleden leren kennen tijdens diens huwelijksreis op het tropische eilandenrijkje de Seychellen. 'Sindsdien zijn we goede vrienden.'

Met Kluivert zegt Loudrup aan de bar van het hotel te hebben gesproken over een zakelijk project. Hij wil bekende acteurs en sporters inhuren voor een telefonische felicitatiedienst. Behalve Kluivert zouden Frank de Boer en Edgar Davids in aanmerking komen. Dat zakelijke gesprek was volgens hem afgelopen voor elf uur, het tijdstip waarop spelers van Van Gaal naar bed moesten. 'Hij is niet in de suite geweest. Kira Eggers heb ik de hele avond niet gezien. Wat zou ik met een stripper moeten? Ik was met een paar vrienden en mijn vrouw.'

De verklaringen van Loudrup staan op gespannen voet met een telefonisch gesprek dat hij eerder had met Berlingske Tidende. Dat gesprek staat op band, zegt chef sport Caruso. Om die reden is hij niet bang voor de berichten dat Loudrup en verschillende Nederlandse spelers juridische stappen tegen zijn krant aan het voorbereiden zijn.

Caruso vertaalt hardop in het Engels wat zijn krant afgelopen woensdag op de voorpagina en de sportpagina's publiceerde. Het is minder spectaculair dan de anekdote deed vermoeden, erkent hij. Het is misschien ook maar een deel van wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Maar het is het enige dat de krant hard heeft kunnen krijgen.

(Het boulevardblad BT heeft die berichtgeving vervolgens zonder eigen onderzoek op sensatiebeluste toon samengevat met een foto van de ontblote Eggers. De Nederlandse en Britse pers volgden.)

Tegen Berlingske Tidende bevestigde Loudrup dat hij de Royal Suite had gehuurd voor een zakelijke bespreking over een telefoondienst. Hij liet de krant weten voornamelijk geïnteresseerd te zijn in vooraanstaande Nederlandse internationals. Hij noemde Patrick Kluivert, Edgar Davids en Frank de Boer, zonder daadwerkelijk te zeggen dat deze drie spelers met hem in de suite hebben verkeerd. Vervolgens citeert de krant hem.

In de vertaling van Caruso zei Loudrup: 'Er waren enkele spelers met wie we zaken bespraken. Zij verlieten de suite na de bespreking waarna het feest doorging.' Een ander citaat van Loudrup gaat als volgt: 'Het was niet de bedoeling dat de spelers zouden deelnemen aan het feest. Het was de bedoeling dat we over zaken zouden praten en dat hebben we gedaan.' Berlingske Tidende heeft niet expliciet gevraagd hoe lang en tot hoe laat er spelers in de suite aanwezig zijn geweest. Caruso: 'Het kan een kwartier zijn, het kan een uur zijn.'

De krant twijfelt er niet aan dat kortstondig spelers met Kira Eggers en haar vriendinnen op de suite zijn geweest. Het hotelpersoneel heeft daarover verklaringen afgelegd en ook het Deense naaktmodel beweert dat, al gebruikt ze verhullende taal.

Aanvankelijk liet Eggers Berlingske Tidende per e-mail vanuit Los Angeles weten dat ze de ervaring voor zichzelf wilde houden ('my collection of funny memories'). Donderdag reageerde ze op haar website. Vanuit Nederland, Engeland en Denemarken was ze bestookt met vragen, zei ze. Een niet bij name genoemde krant bood haar geld voor een verhaal 'dat totaal niet dicht bij de waarheid ligt.'

Hoewel Eggers gewoonlijk geniet van publiciteit - in een boulevardblad vertelde ze onlangs over haar belevenissen met Mike Tyson tijdens zijn verblijf in Kopenhagen - stelt ze zich op haar website terughoudend op. Ze is niet betaald om naar het Marriott te komen, maar is er wel geweest met vriendinnen. De Royal Suite blijft ongenoemd.

Eggers: 'Ik kan me niet herinneren dat ik voetballers alcohol heb zien drinken of feesten. Dat hebben wij ook niet gedaan. We hingen samen wat rond ('chilling out') en na een paar uur zijn we weggegaan. Het spijt me om jullie dit te moeten zeggen. Maar deze spelers zijn geen feestneuzen ('these soccerplayers are partypoopers').'

Inmiddels beweren ook een aantal Nederlands bronnen, onder aanvoering van de met Louis van Gaal bevriende Frank van de Wall Bake, dat een aantal internationals enige tijd met dames in een suite van het Marriott heeft verkeerd. Hoe ze dat precies weten, is onduidelijk. Het is niet bekend of Van Gaal 's avonds laat stafleden naar de suite heeft gestuurd om spelers op te halen.

Dat zou wel onopgemerkt kunnen gebeuren, zegt hotelmanager Bachofner. Verschillende stafleden van het Nederlands elftal hadden pasjes waarmee ze toegang konden krijgen tot de bovenste verdieping, omdat de aldaar gelegen Executive Lounge door het team werd gebruikt als vergader- en ontspanningszaal.

Maar of het zo is gegaan?

Of in de suite daadwerkelijk een scène is aangetroffen die vergelijkingen met de zwembad-affaire op het WK van 1974 rechtvaardigt?

Jesper Dahl Caruso verwacht niet dat zijn krant de ware toedracht boven water krijgt. Hij laat de storm van wilde geruchten uitrazen. Ondertussen zoekt hij houvast bij de woorden van Morten Olsen, bondscoach van Denemarken. Olsen onthield zich desgevraagd van commentaar op het Marriott-feest. Maar hij zweeg niet. Een zakelijke bespreking aan de vooravond van een interland, zoals Kluivert had, noemde hij uit den boze. Dat is geen manier van voorbereiden. Een international zou beter moeten weten.

Caruso: 'Zo denkt Van Gaal er vermoedelijk ook over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden