Tumult in Groot-Brittannië om Irak-enquête

Irak lijkt oud nieuws in Groot-Brittannië, nu het leger er is vertrokken en Afghanistan bijna dagelijks in de actualiteit is. Maar dankzij een nieuwe enquête, enkele weken geleden begonnen, staat het Irak-dossier weer in de belangstelling.

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

Al viermaal eerder werd in opdracht van de Britse politiek onderzoek gedaan naar deelaspecten van de invasie, waarbij al werd geconcludeerd dat de Britse inlichtingendiensten hadden gefaald. Maar deze vijfde commissie, onder leiding van oud-topambtenaar John Chilcot, wordt geacht de definitieve waarheid boven tafel te krijgen.

Te vriendelijk

De getuigen staan echter niet onder ede, de commissie zou te vriendelijk zijn, en de aandacht van de media is na de eerste dagen alweer verslapt. Maar dat zal niet lang meer duren. Binnen enkele weken moet Tony Blair zich melden, en over het feit dat de ooit zo machtige ex-premier urenlang aan de tand zal worden gevoeld, verkneukelen veel Britten zich nu al.

Een voorproefje komt vandaag als Blair’s beruchte spin doctor, zijn communicatiechef Alistair Campbell, zal worden verhoord. Eind deze maand moeten ook Jack Straw en Geoff Hoon opdraven, destijds respectievelijk ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. Voor Straw is drie uur gereserveerd, voor Hoon zes uur.

Tumult

Het zal een hoop tumult geven, en mogelijk niet al te beste publiciteit voor de Labourregering. De zittende premier, Gordon Brown, hoeft echter niet te vrezen dat hem een vernedering te wachten staar; hij blijft voorlopig buiten schot.

Want hoe hard de mogelijke conclusies van het onderzoek ook zullen zijn, het feit dat Chilcot ze pas in 2011 zal trekken, betekent waarschijnlijk niemand in politiek opzicht zal hoeven boeten voor eventuele Irak-blunders.

Tony Blair (AP) Beeld
Tony Blair (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden