Tulip stelt helft van personeel op non-actief

De helft van het personeel van Tulip hoeft vandaag niet meer naar kantoor te komen. Aan het werk blijven alleen de 230 verkopers in het buitenland en ongeveer honderd productiemedewerkers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op deze manier moet Tulip in vorm blijven, terwijl de bewindvoerders onderhandelen over de toekomst. Ze spreken met verschillende partijen die geïnteresseerd zijn in een samenwerking met de computerproducent, aldus het bedrijf.

Ondernemingen die hun interesse hebben laten blijken, zijn de winkelketen Dynabyte en naar verluidt de investeringsmaatschappij Begemann. De identiteit van andere belangstellenden is nog onbekend.

Het voortbestaan van het bedrijf is voor de komende weken verzekerd. Het Gak heeft zich garant gesteld voor de salarissen over de maand mei, ook voor degenen die voorlopig op non-actief zijn gesteld. Verder hebben andere belanghebbenden geld beschikbaar gesteld om te kunnen blijven produceren. Dit overbruggingskrediet is niet afkomstig van de financieringsmaatschappij FMN, die vorige week besloot de geldkraan dicht te draaien.

'Als de zaak niet te redden is, dan blijft er niets anders over', aldus directeur A. de Bruin van FMN. Tulip overschreed herhaaldelijk de maximale leencapaciteit, blijkt uit zijn woorden. 'Er is door ons al vaker gezegd tegen Tulip dat dit niet te lang kon duren.'

Al jaren gaf FMN kredieten aan Tulip waarmee het bedrijf zijn onderdelen kon betalen. Ook andersom speelde FMN een rol. Geld dat Tulip tegoed had van zijn afnemers, kwam via FMN binnen, aldus de directeur.

De afgelopen weken verslechterde de situatie zienderogen. De afnemers van Tulip betaalden nog slechter dan gebruikelijk, waardoor steeds meer krediet nodig was.

De Bruin is het niet eens met het verwijt dat hij de 'stekker eruit heeft getrokken'. 'Dat is het slotstuk, maar de slechte situatie is al langere tijd acuut.'

Tulip maakte over 1997 een verlies van 27 miljoen gulden en moest ook tientallen miljoenen guldens afboeken aan verliezen in het buitenland. De Bruin: 'En verliezen hebben de neiging nog een tijdje door te gaan.'

Zie ook pagina 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden