REPORTAGE

Tuitert en De Jongh zijn studiemaatjes

Nyenrode is gestart met een opleiding voor sport managers en -coaches. Met Hein Verbrug gen en, als het even lukt, de koning voor de klas.

Brussel-Kuurne-winnaar Steven de Jongh.Beeld AFP

Mark Tuitert van iSkate en Steven de Jongh van Tinkoff-Saxo zijn deze eerste collegedag naast elkaar gaan zitten. De ex-schaatser en de oud-wielrenner vormen een duo in het klasje waarin de Nyenrode Business University het nieuw samengestelde leiderschapsprogramma voor topsportmanagement doceert.

De olympisch kampioen op de 1.500 meter van 2010 en de winnaar van Vlaamse klassiekers als E3 en Brussel-Kuurne zijn grote namen, die in deze vreemde omgeving toch wat steun bij elkaar zoeken. De Jongh heeft havo gedaan, voor hij op de racefiets zijn geld ging verdienen. Tuitert, groot schaatstalent, heeft na zijn vwo nog marketing A en B gehaald. De enige particuliere universiteit van Nederland is voor beiden dan ook een forse stap omhoog.

De Jongh, hoogste ploegleider bij de Saxo-Tinkoff-formatie van kopman Alberto Contador, wil in Breukelen bijleren, voor de dag dat hij zelf een profploeg gaat samenstellen. Hij noemt dat 'bagage' opdoen, voor later.

Tuitert is net begonnen als commercieel directeur van iSkate, de moederorganisatie van de sprintploeg van Beslist.nl waar hij in 2014 zijn laatste slagen op het ijs maakte. Hij zegt de 17.500 euro collegegeld te investeren in zichzelf.

Organisator Bartel Berkhout, ondernemer en ook assistent-bondscoach in het Zuid-Afrikaanse hockey, begon de nieuwe opleiding vanuit verbazing. 'Waarom bestond er in Nederland geen toonaangevende opleiding voor sportmanagement, vroeg ik me af. Er was wel van alles voor jongeren, beginners feitelijk. Maar ouderen, gevorderden in de sport, konden nergens terecht voor een opleiding in het hoogste segment.'

Beste opleiding van Europa

Berkhout nam de taak op zich die opleiding samen te stellen. Hij reisde een half jaar langs buitenlandse universiteiten, zoals die van Loughborough in Engeland en Oregon in de VS (waar Nike-oprichter Phil Knight een miljard dollar doneerde). Zijn Nyenrode gaat een soort van 'Marshall-hulp' krijgen van de Amerikanen, die op dit gebied verder zijn dan Europeanen.

Berkhout denkt dat Nyenrode in de toekomst de beste opleiding van Europa kan worden, maar voorlopig moeten de eerste afgestudeerden de universiteit nog verlaten. Voor de vijftien uit het eerste studiejaar, oud-sporters, bestuurders, ondernemers en actieve coaches, wachten tien modules. Zeven daarvan zijn op het landgoed bij Breukelen, soms met een overnachting. Twee worden gehouden in Keulen, bij de Sporthochschule aldaar. Het hoogtepunt zal een bezoek aan Oregon zijn.

Tuitert en De Jongh zijn uithangborden van de nieuwe opleiding. Er is aan hen getrokken, geven zij toe. 'Ik weet niet of het allemaal wel past met mijn werk als ploegleider', vreest De Jongh.

Twee andere grootheden zijn de hockeybondscoaches Max Caldas en Sjoerd Marijne. Caldas, sinds een week Europees kampioen met zijn mannenploeg, zegt thuis nadrukkelijk te hebben overlegd over het studieschema. Vrouw en kinderen vonden het goed als papa nog een paar dagen extra van huis was.

Olympisch kampioen Mark Tuitert.Beeld Klaas Jan van der Weij

Denkvermogen

Caldas: 'Deze kans aan je voorbij laten gaan, dan doe je jezelf tekort. De olympische campagne voor Rio heeft in alles voorrang. Maar het past. Ik heb dat vier keer gecheckt.'

De grote vraag aan zichzelf is of hij twintig jaar na het afsluiten van zijn universitaire opleiding in Buenos Aires ('een privé-universiteit') nog mee kan op dit niveau. 'Heb ik nog denkvermogen? Wat kan ik nog leren? Ik ben hier binnengekomen als spons. Ik selecteer, want ik kan hier heel veel oppikken voor mijn werk als coach', aldus Caldas, na een halve dag op Nyenrode.

Zijn collega Marijne, de man die het vrouwenelftal van Caldas overnam, heeft sportopleidingen als CIOS en Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) achter de rug. Voor vervolgopleidingen als Mastercoach (van NOC*NSF) en Topcoach5 kwam hij steeds niet in aanmerking. Toen Bartel Berkhout met zijn vraag kwam, was er geen enkele aarzeling.

Marijne: 'Ik wil in mijn leven de lat steeds hoger leggen. Ik vind dit een zeer inspirerende omgeving. We krijgen veel inspirerende sprekers. Ik wil die inspiratie gebruiken bij de coaching van mijn team.'

Bondscoach Max Caldas.Beeld ANP

Appèl

Op cursusdag 2 is Toon Gerbrands, de directeur van landskampioen PSV, de spreker. Die dag moeten de twaalf mannen en drie vrouwen al om 7 uur op appèl. Voor een bijzondere spreker kom je vroeg je bed uit.

Adviseur Nick Kouwenhoven, zelf ook student, belooft zijn uiterste best te doen om koning Willem-Alexander - hij was vroeger diens secondant - naar Nyenrode te krijgen. Om te vertellen van de ervaringen bij het IOC. Voorlopig moeten ze het doen met de voordracht van Hein Verbruggen, een ander erelid van het Internationaal Olympisch Comité.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden