Tuintrend: jeans op een bankje

Wie trendgevoelig is en in de omgeving van Zandvoort woont, doet er goed aan zijn kabouter uit de tuin te halen....

Neem liever een oude spijkerbroek, vul hem met stro, doe de gulp dicht en zet een pot planten of een knuffeldier in de broekriem.

Met de benen wijd, over elkaar of in de kleermakerszit; je kunt de spijkerbroek in allerlei leuke houdingen op een stoel of bankje plaatsen. 'Het is een karweitje van niks', zegt Karin van der Pol.

In haar tuin zitten twee broeken onder het frame van een parasol dat is behangen met klimop en kunstplanten. In een broek prijkt een bak geraniums, in de ander zit een beer van stro.

'Ik zag eens zoiets in Brabant, al zaten daar geen plantjes in. Ik wilde wat met mijn lege tuinstoelen doen en vond dit wel een apart idee. Mijn zoon had nog wat oude broeken.'

Van der Pol heeft dit voorjaar geprobeerd twee spijkershirts op de broeken te zetten, maar dat lukte niet. 'Ik wilde de armen lekker nonchalant laten hangen en het hemd in de broek doen, maar ik stond te klungelen. Misschien had ik een ongeduldig dagje.'

De Zandvoortse probeert elk jaar iets anders in haar tuin te doen. Een oude viskar met plantenbakken, of een oranje pop in de vlaggenstok tijdens het EK voetbal. Ze is een echte tuinfreak: per dag zit ze er wel vier uur in en ze besteedt veel geld aan planten.

In de herfst en de winter haalt Van der Pol de broeken naar binnen. Het stro, dat buiten vochtig wordt en behoorlijk kan stinken, gaat in de prullenbak. De broeken stopt ze in de wasmachine.

Bij mevrouw Boezerooy, vlak om de hoek, zitten ook twee broeken op een bankje. Bij haar blijven de broeken wel 's winters buiten. 'Ik heb er geen stro in, maar kippengaas. Het maakt niet uit of het nat wordt. Ik laat ze zitten tot ze niet meer om aan te zien zijn.' Een van de broeken heeft kaplaarzen aan, de ander de sokken van haar echtgenoot. Boezerooy heeft het broekenidee niet van Van der Pol gepikt; ze zag het in een tuincentrum.

Zowel Van der Pol als Boezerooy krijgt veel complimenten van passanten en verzoeken of er foto's van de tuinjeans mogen worden gemaakt. 'Een man vroeg me laatst of er iemand 50 was geworden, maar ik zei: ''Nee hoor, dit zijn maar halve mensen.'' Hij vond het geloof ik wel wat vreemd.'

Hebben de spijkerbroeken ook ondergoed aan? 'Nee, het zijn vieze mannetjes', zegt Boezerooy. 'Maar ze zijn wel heel tevreden. Als ik hun plantjes maar op tijd water geef.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden