Tuintegeltaks is betuttelend en sociaal onrechtvaardig

De ingezonden brieven van maandag 24 juli 2017.

Voorjaar 2001: in de Vinex-wijk Ypenburg wordt een voortuin betegeld.Beeld Martijn Beekman

Brief van de dag: Tuintegeltaks

De toekomstige fusiegemeente Altena overweegt in 2019 een tuintegeltaks in te voeren. Omdat zo'n belasting niet mag, wordt die creatief geconstrueerd als grondslag voor de rioolheffing. De taks moet een betere doorstroming van het hemelwater in de bodem stimuleren, is de gedachte. Het fiscaal 'voorschrijven' van de tuininrichting is een betuttelende incidentenmaatregel zonder overkoepelende visie en gaat voorbij aan waarom mensen hun tuin deels bestraten: andere tuininzichten, geen tuinierhobby, terrasbehoefte, geestelijke, fysieke of financiële onmacht, et cetera. De vergelijking met de 19de-eeuwse raambelasting van Gogol gaat mank. Dat was een vorm van vermogensbelasting voor de rijken. Dat dezen vervolgens ramen dichtmetselden, was geen fiscaal gestuurd gewenst gedrag, maar pure belastingontwijking. De tuintegeltaks is ook sociaal onrechtvaardig, want die treft vooral juist de toch al weinig kapitaalkrachtigen met hun kleine tuintjes in de volkswijken. Villabewoners worden er amper door getroffen. En over bebouwing en verharding op bedrijventerreinen en dergelijke zwijgt het artikel. Altena kan beter belonen dan rekeningen sturen. Met goede voorlichting, adviseurs aan huis en verbeteringssubsidie. Dat scheelt ook nog eens een duur en ingewikkeld handhavingsapparaat. En zelf het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld met ademende, lucht- en vochtdoorlatende tegels/bestrating. Dat kan nu al.

Johan van Knegsel, Eindhoven

Geluidsoverlastvluchteling

In het artikel 'Nederland wordt te klein voor zo veel festivals' mis ik een belangrijk aspect. Als rasechte Leidse begon ik 37 jaar geleden bij een accountantskantoor dat de administratie van enkele cafés op de Beestenmarkt deed. Tijdens '3 oktober' (alleen buitenstaanders noemen het Leids Ontzet) draaiden die cafés in anderhalve dag een omzet van drie maanden. Er zouden nooit zo veel festivals in Nederland worden georganiseerd als er niet grof geld mee werd verdiend.

Zo bezien is die zogenaamde 'behoefte aan samenzijn met gelijkgestemden' op festivals (Martin Groters, hoofd opleiding vrijetijdsmanagement) gewoon het zoveelste marketingverhaal. Als geluidsoverlastvluchteling pleit ik voor een financiële vergoeding aan alle omwonenden binnen een straal van een kilometer rond een festivalterrein. Laat die uitnodiging voor dat gratis drankje maar zitten.

Karin van Veen, Oosterbeek

De groene revolutie

Nul op de meter, dat is het nieuwe credo. En lukt dat niet helemaal, dan gaat de houtkachel tijdens koude perioden aan.

Ik zie het al voor me: in de binnenstad van bijvoorbeeld Utrecht staan duizenden houtkachels 's winters te loeien en vergiftigen de atmosfeer met onder andere koolmonoxide.

En dat wordt dan 'De groene revolutie' genoemd.

Gerrit Jan Fransen, Hoogland

Grondwet en geloof

Voor Jan Terlouw heeft de Grondwet het hoogste gezag. Geen geloof dat het nog mag aantasten. Typisch hervormde praat van het zware soort. Terlouw verloochent zijn afkomst niet.

Kerk en staat, gedacht als twee geometrische figuren, kun je niet zo draaien dat geen punt meer uitsteekt. Gereformeerden en roomsen wisten daarom het grondwettelijke gebouw van Thorbecke uit te bouwen. Een bouw die met wat hij aanvult ook voor vervanging zorgt. Zoals het kuiken het ei vult met leven dat zijn schaal verbreekt, zo verbrak het bijzonder onderwijs de schaal waarop het grondwettelijk als van staatswege was geconcipieerd. Een verbreking waar ook Terlouw van heeft geprofiteerd.

Geloof beproeft de Grondwet op haar extraatjes. Wat niet kan, moet toch ook weer kunnen lijden. Anders komt van grondwettelijkheid dwingelandij en wordt staatsgeloof de nieuwe godsdienst. Het is de les van de Franse Revolutie zoals antirevolutionairen die onderwezen wilden hebben.

Fokke van der Heide, Zwolle

Leegeten

Natuurlijk is een interview in de krant een sterk gecomprimeerde versie van een veel langer gesprek, maar is het Annabel Nanninga echt niet opgevallen hoe tegenstrijdig het is om eerst de babyboomers te verwijten dat ze 'alles hebben leeggegeten', en verderop te zeggen over het klimaatprobleem: 'Maar dat doet me niks. Ik ga met het vliegtuig op vakantie, eet meer vlees dan gezond is, ook voor mezelf. Dat zijn zorgen voor later.' Gewoon lekker doorgaan met leegeten dus?

Louis Nagtegaal, Amsterdam

Pubers

Als we het over pubers hebben, gaat het dan alleen over jongens?

Janneke Verhaagen, Hasselt Moeder van 2 puberdochters

Klaas Jan van der Weij

Wat een prachtige Tourfoto's van Klaas Jan van der Weij elke dag weer. Vrijdag het enige moment in de Tour dat Froome zijn directe concurrenten Uran en Bardet een paar meter gelost had.

Zaterdag de prachtige foto van een omkijkende Boasson Hagen met op de achtergrond de eveneens omkijkende Arndt. Alsof het hier synchroonfietsen betrof. De jury van het synchroonfietsen trekt overigens wel punten af omdat de beenstand van beide renners ongelijk is.

Hoop nog veel foto's van Klaas Jan in de krant te zien.

Wim Munters, Warffum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden