Tuinsector droomt van groei en bloei

Ondanks alle sombere voorspellingen over economische teruggang, denkt de tuinbranche dat 2003 een groeizaam jaar wordt. In elk geval voor de omzet: 4,4 procent groei verwachten de leden van de VBTB, de organisatie van aanbieders op de groenmarkt....

De omzetgroei zal plaatsvinden ondanks neerwaartse druk op de prijzen, denken de aanbieders. De prijzen op de tuinmarkt staan onder druk omdat de concurrentie agressiever wordt, en doordat de winkelbedrijven meer marge willen.

Lagere prijzen betekenen lagere marges voor de tuinaanbieders. Ze proberen door efficiëntere logistiek, productie en inkoop te compenseren, maar bij 40 procent van de aanbieders lukt dat niet. Toch heeft 67 procent de prijzen, ook met de invoering van de euro, niet verhoogd.

De groei moet dan komen uit hoger volume. En dat zit wel goed, volgens de VBTB. Consumenten gaan tijdens een recessie meer belang hechten aan de tuin, denken de tuinleveranciers, omdat ze als reactie op de hardheid, onzekerheid en onveiligheid van de wereld behoefte hebben aan rust, veiligheid en controle.

De 'Inner Garden' bijvoorbeeld is de vertaling van de behoefte aan bescherming en controle. De VBTB denkt aan een tuin met een solide basis, bijna zoals een bunker. Stevige materialen en dikke wanden moeten fysieke bescherming bieden, voor de emotionele bescherming wordt een tikje romantiek toegevoegd. Zo neme men een 'granieten interieurbank', die er zacht uitziet, maar van hard materiaal is gemaakt.

De VBTB biedt de leden nog vier andere stijlen om de zelfvoorspelde 4,4 procent groei mee te realiseren. De Dream Garden moet de gelegenheid bieden tot verticaal tuinieren, de Experiment Garden heeft spiegels, en in de Symbol Garden past alleen tuingereedschap in primaire kleuren. En dan de Geo-Sense Garden: die heeft metalen sprieten die aan gras doen denken. Niemand moet raar opkijken als er van die groei weinig terechtkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.