Tuinkers

AAF BRANDT CORSTIUS

eder mens heeft recht op zijn eigen moderne bijgeloof. Zo zijn er al sinds de uitvinding van de magnetron, ik ga even ver terug in de geschiedenis, mensen die vrezen dat daar schadelijke straling uit komt die - tja, wat zou die straling precies doen? Kanker veroorzaken, neem ik aan.

Daarna werd de mobiele telefoon uitgevonden en daarvan waren mensen ook meteen bang dat hij met zijn trillingen en golflengtes iets engs, ik neem aan kanker, zou veroorzaken. Toen kregen we overal wifi, waarvan een groot deel van de bevolking ook onmiddellijk aannam dat je er, welnu, kanker van zou krijgen.

Of iets anders ergs.

Zelf heb ik van mijn mobiele telefoon wel vaak een erg warm oor gekregen, en dat vond ik vervelend, maar verder heeft dit alles me niet van mobiel telefoneren weerhouden. En zo ging ik gewoon verder met mijn van magnetrons en mobieltjes vergeven leven, want zo modern ben ik, en zo onverschrokken.

Maar toen kwam het tuinkersexperiment. U weet wel, dat tuinkersexperiment dat vorige week in het nieuws kwam. De onderzoeksgroep: vijf Deense brugklasmeisjes. De onderzoeksvraag: is wifi slecht? Subvraag: of in ieder geval slecht voor tuinkers? Methode: zet tuinkerszaad in een kamer met wifi-routers en ook in een kamer zonder wifi-routers. Kijk wat er gebeurt.

Wat er gebeurde: het tuinkerszaad in de kamer met wifi-routers kwam niet op: het bleef, op zijn bed van vochtige watjes, bruin, zielig en onontkiemd liggen. De tuinkers in de kamer zonder wifi-routers tierde welig, zoals tuinkers dat, zo weet iedereen die het ooit verbouwd heeft, pleegt te tieren.

De jonge onderzoeksters wonnen een prijs voor hun simpele, maar doeltreffende en vooral doodenge onderzoek, en ik slaap sinds de publicatie niet meer met mijn mobiele telefoon op mijn nachtkastje. Mijn mobiele telefoon communiceert met mijn router, dus vliegen er 's nachts wifi-stralen rond mijn hoofd, dus kan ik niet goed slapen, of, nog erger, zal ik door deze straling verdorren, net als bruin tuinkerszaad op een vochtige wattenbol.

Zoals het met projecten van 12-jarigen en tuinkers pleegt te gaan, kwamen er al gauw stemmen op die zeiden dat het onderzoek toch misschien niet de wereldwijde invloed en angst verdiende die het nu leek te genereren. De meisjes hadden van alles verkeerd gedaan. Voorbeeld: een wifi-router blaast warme lucht uit, wat de groei van welke plant dan ook niet ten goede komt.

Mijn cynische zelf kon weer rustig gaan slapen. Met mijn mobieltje naast mijn hoofd.

En toch ligt mijn iPhone, ook sinds ik dit heb ontdekt, nog elke nacht een verdieping lager, in zijn eentje. Het heeft iets rustigs om zonder mobiel naast je hoofd te slapen. Dit is uit mijn eigen onderzoek gebleken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden