Tuimeling leidt tot teloorgang van Maase

`Wat een kolerestreek om door te lopen terwijl er achter je een paar atleten zijn gevallen. Maar ik had het waarschijnlijk zelf ook gedaan.' Kamiel Maase, slachtoffer van een tuimeling op de 10.000 meter, stond na afloop van de race ontgoocheld en kletsnat uit te hijgen in de catacomben van...

Van onze verslaggever Rolf Bos

Hij had keurig op koers gelegen, totdat halfweg de Fransman Behar viel. Maase sprong nog op, maar net op dat moment gingen de benen van de liggende atleet omhoog en viel ook Maase op de baan.

Vijftien man waren nog bijeen toen de Fransman tegen de vlakte ging, Maase, op dat moment achtste loper in het lange lint dravers, kon de gevallene niet ontwijken. Voorin draaide Dieter Baumann het hoofd half om, zag twee van zijn concurrenten liggen en versnelde meteen.

Maase: `Ze waren meteen vijftig meter weg. Ja, ik heb nog even overwogen uit te stappen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Dus ook nu niet.' Hij eindigde toch nog als negende.

Er bestaat nog enige gerechtigheid in de atletiek. Baumann, die in 1992 olympisch goud won op de 5000 meter, moest het in een fascinerende eindsprint afleggen tegen de Spanjaard Jose Martinez, de nummer drie van de marathon van Rotterdam.

De sprint was fel, Maase had gezien hoe Baumann, Martinez en diens landgenoot Rios om de medailles streden. `Of ik die sprint had kunnen bijbenen? Waarom niet? Ik draaide tot die val soepeltjes.' Bovendien heeft hij nog nooit verloren van Martinez, met wie Maase in Madrid vaak getraind heeft.

Eens in de vier jaar zijn er Europese kampioenschappen, eens in de vier jaar krijgen lange-afstandsatleten van het oude continent dus een kans om ook eens een medaille te winnen - bij Spelen en WK's zijn de Afrikanen steevast spelbreker.

Maase, binnenkort 31, zal nooit meer een kans krijgen op een Europese medaille op de 10.000 meter. Vier jaar geleden kampte hij met een stressfractuur, ditmaal lag Behar in de weg. Er is zaterdag nog wel een kans op de 5000 meter, maar: `De 10.000 meter is toch meer mijn afstand.'

Het had de avond van Maase kunnen worden, het moest van het Duitse publiek de avond van Baumann (`Dieter Lauf!'), het werd zodoende de avond van een stel dolblije Spanjaarden. Baumann schudde de Spanjaarden na afloop de hand. Hij was niet ontevreden over zijn comeback op een groot kampioenschap, na zijn veelbesproken schorsing wegens het al dan niet bewuste gebruik van nandrolon.

Vier weken bereidde de Duitser zich als een asceet voor in Sankt Moritz, pas gisteren daalde hij af naar München. Ooit bezat hij een fel eindschot, maar de onbesuisde deelname aan de marathon van Hamburg in april, waar de `witte Keniaan' na 34 kilometer moest afhaken, heeft hem waarschijnlijk de nodige baansnelheid gekost, verklaarde hij na afloop.

Baumann is al 37, maar sluit deelname aan de Spelen van 2004 niet uit. `Op de baan dan, de marathon is niks voor mij.' Wellicht dat Kamiel Maase zich wel op de 42 kilometer van Athene waagt.

De atleet, die aan het eind van dit jaar van Asics naar Nike overstapt, gaat in elk geval volgend voorjaar aan zijn derde avontuur op de klassieke afstand beginnen, waarschijnlijk in Rotterdam.

Daar zou wel eens niet de eindtijd, maar de klassering van belang kunnen zijn voor kwalificatie voor de komende Olympische Spelen. De KNAU heeft een voorstel bij NOCNSF neergelegd om een drietal grote marathons in 2003 voor dat doel aan te wijzen. Voor de mannen zou een topacht-klassering in Rotterdam of New York volstaan, de Nederlandse vrouwen zouden zich in Londen kunnen kwalificeren.

Gerard Nijboer, hoofdcoach wegatletiek: `Dat zijn zware stadsmarathons, waar altijd een sterk veld aan de start staat. Een goede klassering zegt vaak meer dan een eindtijd.' Maase liep al twee keer een marathon, de ene keer in 1999 in Rotterdam onbedoeld als doorgeschoten haas, de tweede maal in olympisch Sydney (13de).

Of Maase ook echt in Athene de 42 kilometer gaat lopen, hangt af van veel factoren, niet in de laatste plaats de hitte. In september gaat hij vast eens kijken in Attica, samen met Nijboer, die sinds de EK van 1982 zulke goede (en gouden) herinneringen bewaart aan het tracé Marathon-Athene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden