Column

Tuig moet gestraft worden

'Wat gebeurde hier?', luidde gisteren de kop op de voorpagina van de Volkskrant. Wat er op het plein voor het Hauptbahnhof van Keulen in de nieuwjaarsnacht gebeurde is, inmiddels vrij duidelijk. Vrouwen werden aangerand en/of beroofd door groepjes 'stomdronken mannen' tussen 'de 18 en 34' met een 'Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk'.

Bij het station in Keulen vond een massa-aanranding plaats tijdens oudejaarsnacht. Beeld afp
Bij het station in Keulen vond een massa-aanranding plaats tijdens oudejaarsnacht.Beeld afp

De leeftijdstypering vond ik, te midden van alle vraag-tekens, behoorlijk precies, met name dat '34'. Wellicht had dat specifieke getal te maken met mij onbekende wetenschappelijke kennis betreffende de werking van testosteron - mogelijk neemt die af tot ongevaarlijke niveaus als mannen eenmaal 35 zijn geworden.

Het was in Keulen dus in elk geval geen 'relatief rustige jaarwisseling', zoals de politie op 1 januari nog had gemeld. Of het moet er vorig jaar natuurlijk nog erger aan toe zijn gegaan, zonder dat daaraan ruchtbaarheid werd gegeven. Maar dat is onwaarschijnlijk.

De komende dagen zullen de details over wat er gebeurde verder worden ingevuld: gistermiddag waren er 106 aangiftes binnengekomen. Maar eigenlijk is al niemand meer geïnteresseerd in de harde feiten. De vraag wat zich precies heeft afgespeeld onder de Dom werd bijna onmiddellijk ondergeschikt gemaakt aan een andere, namelijk wíe de aanranders waren. Een meteen populaire samenzweringstheorie luidde dat de vertraagde bekendmaking van de gebeurtenissen alles had te maken met de achtergrond van de daders. Dat zouden namelijk vluchtelingen zijn. Politici en de politiek correcte media (dat zijn alle andere media naast de sociale media minus de daarop actieve politiek correcte sukkels) wilden dat namelijk onder de pet houden om de asieldiscussie in Duitsland niet verder te laten escaleren.

Ik werk al een flink aantal jaren bij een politiek correct medium - goed, een Nederlands politiek correct medium, maar dat verschilt vast niet zo heel veel van een Duits - en ik heb nog nooit meegemaakt dat er bij de Volkskrant dingen om pc-redenen onder de pet werden gehouden. Áls je al precies zou kunnen omschrijven wat politieke correctheid is. Meestal komt die notie van getroubleerde geesten met een krachtige behoefte aan een vijandsbeeld: wat zich niet voegt naar de eigen hersenschimmen is politiek correct en een tegenstander waarmee moet worden afgerekend.

Zelf geloof ik meer in verklaringen zoals die van de Frankfurter Allgemeine Zeitung: de correspondent in Keulen was nog met vakantie. Slechte journalistiek, luie journalistiek, zeker; maar geen pc-journalistiek.

Kranten moeten feiten melden, twitteraars en opiniebloggers hoeven alleen te voldoen aan hun eigen journalistieke criteria. Als die het mogelijk maken onbewezen aannames onbekommerd het net op te knallen, dan gebeurt dat. De waarheid is er niet mee gediend, maar dat is ook niet de eerste zorg: die betreft het eigen gelijk.

De invloed van de schreeuwers groeit: ze slagen er vrij moeiteloos in de gebeurtenissen in Keulen te verbinden met het ruimhartige toelatingsbeleid van Angela Merkel, overigens zonder bewijs. 'Keulen' is munitie voor vreemdelingenhaat en racisme, niet alleen in Duitsland. De Grote Blonde Twitteraar roerde zich dan ook onmiddellijk.

Het enige antwoord is de rücksichtslose handhaving van de rechtsstaat. Die beschermt ons tegen willekeur, trial by social media en ontwrichting van de samenleving. Geteisem, van welke achtergrond dan ook, moet weten dat crimineel gedrag wordt gestraft - ook om te voorkomen dat anderen die er niets mee van doen hebben ermee worden belast.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden