Tuchtrechter schorst advocaat Dion Bartels

Advocaat Dion Bartels is dinsdag voor onbepaalde tijd geschorst door de Amsterdamse raad van discipline.

De tuchtrechter heeft de uitspraak op zijn website gepubliceerd. Volgens een woordvoerster van de landelijke advocatenorde waren bij de Utrechtse deken klachten binnengekomen en signalen dat de bedrijfsvoering van Bartels niet op orde was. De raad van discipline heeft ook een bewindvoerder aangesteld die orde op zaken moet stellen binnen het advocatenkantoor van Bartels in Zeist.

Agressieve manier

Bartels profileert zich als belangenbehartiger van gedupeerde beleggers in fraudezaken rond onder meer Caribbean Comfort, Easy Life, Palm Invest en TRE. De advocaat ligt al een tijdje onder vuur, onder meer om de agressieve manier waarop hij de publiciteit zoekt en daarbij gepeperde uitspraken over zijns inziens frauduleuze bedrijven niet schuwt.

De Utrechtse raad van toezicht deed Bartels na onderzoek begin dit jaar al een aantal aanbevelingen. Zoals terughoudend zijn bij publiciteit en het kritisch kijken naar kantoorkosten ‘die in relatie met de omzet veel te hoog zijn’. De financiële basis van het kantoor is kwetsbaar, zo stelde de raad.

Zorgelijk

Volgens de Amsterdamse tuchtraad is tot nog toe niets veranderd en is de situatie ‘zorgelijk’. De tuchtraad heeft de Amsterdamse advocaat Van den End aangewezen als bewindvoerder. De kosten daarvan komen voor rekening van Bartels.

Volgens Bartels zelf is hij geschorst omdat het bedrijf Homburg de raad van toezicht van de advocatenorde aansprakelijk heeft gesteld voor ‘geleden en te lijden’ schade als hij niet tot schorsing zou overgaan. Bartels laat weten dat hij een klacht heeft ingediend tegen de volgens hem verantwoordelijke deken van de Orde van Advocaten.

Kassa

Het programma Kassa van de Vara liet afgelopen weekeinde nog zijn kritisch licht schijnen op de werkwijze van Bartels. Bartels zou volgens het programma miljoenen van gedupeerde beleggers hebben ontvangen, terwijl hij nog altijd geen geld heeft binnengehaald.

Advocaat Dion Bartels (links) (Raymond Rutting/ de Volkskrant) Beeld
Advocaat Dion Bartels (links) (Raymond Rutting/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden