Tuchtrechter laakt 401 advocaten

Vorig jaar zijn 1.322 advocaten voor de tuchtrechter gedaagd. Zestien raadslieden zijn uit hun vak gezet na klachten van een cliënt, de tegenpartij in een rechtszaak of de deken.

Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de gezamenlijke tuchtrechtelijke colleges van de advocatuur, de Raden van Discipline en het Hof van Discipline, dat vandaag openbaar wordt.

‘De Nederlandse Orde van Advocaten is erg blij dat de tuchtrechtelijke colleges met een eigen jaarverslag zijn gekomen’, stelt algemeen deken Jan Loorbach. ‘Dat is een belangrijke stap naar meer transparantie die wij aan het grote publiek willen bieden over ons klacht- en tuchtrecht.’

Gegrond

Tuchtrechters hebben 401 klachten gegrond verklaard, 30 procent van het totaal. 153 raadslieden zijn bestraft met een waarschuwing, andere kregen een berisping (86 advocaten), een voorwaardelijke schorsing (29) of een onvoorwaardelijke schorsing (43).

De meeste raadslieden zijn op de vingers getikt omdat ze onder de maat presteerden of gedragsregels overtraden, vaak om er zelf financieel beter van te worden.

In de cijfers zit een dubbeltelling, want 302 hoger beroepszaken bij het Hof zijn meegeteld. De overlap is klein; het duurt ongeveer acht maanden tot een zaak in hoger beroep wordt behandeld.

Laag

Het aantal klachten bij de tuchtrechter is betrekkelijk laag, gezien het totaal van 16 duizend advocaten, stelt voorzitter Schouten van het Hof van Discipline in het jaarverslag. Dat komt volgens haar doordat de mogelijkheden om te klagen beperkt zijn.

De Amsterdamse raadsman en hoogleraar advocatuur Floris Bannier is verrast dat zestien advocaten uit het vak zijn gezet. ‘Ik vind dat vrij veel, want je moet het heel bont maken.’

Een raadsman is geschrapt omdat hij ondanks een schorsing praktijk voerde en cliënten in de waan liet dat er niets aan de hand was. Een ander weigerde geld terug te geven aan cliënten die een te hoog voorschot hadden betaald.

Uitspraken van tuchtrechters worden geanonimiseerd. Daardoor kunnen burgers nauwelijks achterhalen of een advocaat zijn werk goed doet. Soms komt de naam van een bestrafte raadsman toch in de publiciteit, zoals in 2009 gebeurde met Dion Bartels. De Nederlandse Orde van Advocaten onderzoekt of het haalbaar is om ‘naming and shaming’ in te voeren.

Justitie (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden